... Flapjacks έχω φτιάξει πολλές φορές. Γιατί είναι εύκολα, υγιεινά και θρεπτικά αλλά κυρίως γιατί ξαλαφρώνουν τα ράφια και τα βαζάκια από μαζώματα, ουχί του ανέμου.
Η βρώμη που αγόρασες όλο χαρά και προθυμία και τώρα βαριέσαι ακόμη και να την αφήσεις αποβραδίς στο ψυγείο, τα καρύδια που δε χώρεσαν στην καρυδόπιτα, οι χουρμάδες που πήραμε στην Κομοτηνή και αργοσβήνουν νοσταλγώντας έρωτες στη χουρμαδιά, τα φοντούκια που άφησε ο Βουτσάς μια νύχτα γάμου, σταφίδες που ζαρώνουν πέραν του επιθυμητού και πάει λέγοντας.
Ό,τι έχουμε και δεν έχουμε τι να το κάνουμε, βρίσκει φιλόξενη αγκαλιά και καλή παρέα στα flapjacks. Τα σημερινά μάλιστα δεν θέλουν καν ψήσιμο. Οπότε είναι περίπτωση καζάν-καζάν κι ας γίνονται σε ταψάκι ...
Flapjacks χωρίς ψήσιμο
υλικά:
200 γρ. νιφάδες βρώμης
100 γρ. χουρμάδες
200 γρ. αποξηραμένα φρούτα (εδώ βερύκοκκα, σταφίδες, κράνμπερρυ)
200 γρ. ξηροί καρποί (εδώ καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα, ινδοκάρυδο)
1 κουτ. γλ. κανέλλα
1 κουτ. τσ. μείγμα μπαχαρικών για γλυκά
1 πρέζα αλάτι
150 γρ. μέλι (ή πετιμέζι/χαρουπόμελο)
120 γρ. ηλιέλαιο
Βγάζουμε τα κουκούτσια και ψιλοκόβουμε τους χουρμάδες.
Κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια όσα αποξηραμένα φρούτα χρειάζονται κόψιμο.
Χοντροκόβουμε και τους ξηρούς καρπούς.
Βάζουμε τη βρώμη σε μεγάλο μπωλ και προσθέτουμε φρούτα και ξηρούς καρπούς.
Αρωματίζουμε με τα μπαχαρικά, ρίχνουμε και μια πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε.
Βάζουμε σε κατσαρολάκι το ηλιέλαιο και το μέλι.
Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να βγάλουν φουσκάλες.
Ρίχνουμε αμέσως το μείγμα στη βρώμη και ανακατεύουμε πολύ καλά, ανασηκώνοντας πολλές φορές με σπάτουλα όλα τα υλικά.
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρά και το αδειάζουμε σε λαδωμένο ταψάκι με πλευρά 20-22 εκ. ή σε αντίστοιχο ταψάκι που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
Πατάμε πολύ καλά το μείγμα με το χέρι μας ή με ποτήρι.
Όσο περισσότερο το πατήσουμε, τόσο καλύτερο και πιο σφιχτό θα γίνει.
Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3-4 ώρες, καλύτερα ακόμα αποβραδίς.
Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.
Τρατάρουμε.
Διατηρούνται στο ψυγείο για 1 εβδομάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου