… Καρυδόπιτα είναι αυτή ή δεκαοχτούρα; Ό,τι και να τη ρωτήσεις δεκαοχτώ απαντάει. Πόσα αυγά έχεις; Δεκαοχτώ. Πόσες κουταλιές καρύδι; Δεκαοχτώ. Πόσο αλεύρι; Μη μου πεις, άσε να μαντέψω. Μήπως δεκαοχτώ;
Όταν μεγαλώσω θ’ ανοίξω ένα σχολείο για δεκαοχτούρες και θα τις μάθω να μετράνε μέχρι το δεκαεννιά.
Και θα φτιάχνω …
Καρυδόπιτα χωρίς αυγά
υλικά:
650 ml χυμός πορτοκαλιού
200 ml ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
1 ποτηράκι του λικέρ κονιάκ
ξύσμα πορτοκαλιού
600 γρ. κόκκινη φαρίνα
(που φουσκώνει μόνη της)
100 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές της σούπας κακάο
150-200 γρ. τριμμένα καρύδια
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού σόδα (σκόνη)
κανέλλα, γαρύφαλλο
Για το σιρόπι:
500 ml νερό
300 γρ. ζάχαρη
2 κουταλιές μέλι
χυμός από μισό λεμόνι
Κοσκινίζουμε σε μεγάλο μπωλ τη φαρίνα, την άχνη, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα.
Προσθέτουμε τα καρύδια και τα κανελλογαρύφαλλα και ανακατεύουμε.
Σε άλλο μπωλ αναμειγνύουμε το χυμό πορτοκαλιού, το λάδι και το κονιάκ και αρωματίζουμε με το ξύσμα πορτοκαλιού.
Ανοίγουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο των στερεών υλικών και ρίχνουμε το μείγμα των υγρών, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα ή με σπάτουλα σιλικόνης.
Φροντίζουμε να ανασηκώνουμε συχνά το μείγμα από κάτω προς τα πάνω για να εξασφαλίσουμε ότι δεν έχει μείνει αλεύρι στον πάτο του μπωλ.
Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 50΄-55΄.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την καρυδόπιτα να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας για 4΄-5΄ τα υλικά του.
Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και σιροπιάζουμε την καρυδόπιτα κρύα με το χλιαρό σιρόπι.
Ρίχνουμε πρώτα μια κουτάλα σιρόπι παντού κι όταν απορροφηθεί ρίχνουμε μία ακόμη, κι ύστερα άλλη μία.
Χαράζουμε την καρυδόπιτα σε τετράγωνα ή μπακλαβαδωτά κομμάτια και συνεχίζουμε ρίχνοντας λίγο-λίγο σιρόπι στα σημεία που χαράξαμε ώστε να φτάσει το σιρόπι μέχρι κάτω.
Σερβίρουμε.
Εμείς την προτιμάμε σκέτη, κάποιοι θα βάλουν δίπλα και λίγο παγωτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου