... Η λέξη ωμοφαγικό είναι πλέον όρος γνωστός και δόκιμος και πολύ της μόδας κατά καιρούς. Εμένα, που το μυαλό μου είναι σαν της Ντένης Μαρκορά και δουλεύει κυρίως με ανεξέλεγκτους συνειρμούς, αυτή η λέξη με ανατριχιάζει ελαφρώς.
Παρόλα αυτά θα τη χρησιμοποιήσω στο σημερινό δροσερό και ελαφρύ γλυκό, κυρίως γιατί θέλω επιτέλους να βάλω κάτι από Ω στο αλφαβητάριο των συνταγών μου ...
Ωμοφαγικό γλυκό με καρότο και κρέμα γιαουρτιού
υλικά:
2,5 κούπες καρότα
1 κούπα ινδοκάρυδο
1 κούπα χουρμάδες
1 κούπα καρύδια
1 κουτ. τσ. κανέλλα
τριμμένο γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, μείγμα μπαχαρικών (προαιρετικά)
Για την κρέμα:
300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
3 κουταλιές αλεύρι καρύδας ή αμυγδάλου
2-3 κουταλιές καστανή ζάχαρη
Τρίβουμε τα καρότα στον ψιλό τρίφτη (εδώ της κουζινομηχανής).
Αν βγάλουν αρκετό ζουμί τα στύβουμε.
Αλέθουμε τα καρύδια στο multi.
Αλέθουμε και τους χουρμάδες.
Ρίχνουμε καρύδια και χουρμάδες στα καρότα και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το ινδοκάρυδο και τα μπαχαρικά.
Ανακατεύουμε καλά.
Για να έχουμε πιο λεία υφή, πολτοποιούμε το μείγμα με το ραβδομπλέντερ.
Χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη και φτιάχνουμε 3 ισομεγέθεις δίσκους.
Για την κρέμα της γέμισης βάζουμε σε μπωλ το γιαούρτι και το γλυκαίνουμε κατά βούλησιν με καστανή ή κρυσταλλική ζάχαρη (εδώ 2 κουταλιές καστανή).
Δένουμε την κρέμα με το αλεύρι καρύδας/αμυγδάλου.
Ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα και χωρίζουμε και την κρέμα σε 3 ίσα μέρη.
Βάζουμε σε πιατέλα τον πρώτο δίσκο και απλώνουμε επάνω του το 1/3 της κρέμας.
Συνεχίζουμε με το δεύτερο δίσκο.
Απλώνουμε και άλλο 1/3 της κρέμας.
Καλύπτουμε με τον τελευταίο δίσκο.
Αλείφουμε την επιφάνεια και τα πλάγια του γλυκού με την υπόλοιπη κρέμα γιαουρτιού.
Διακοσμούμε με λίγα καρύδια.
Τρατάρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου