… Αποκλείεται να λείπει, αποκλείεται σου λέω. Ό,τι και να λέω όμως κι όσο κι αν χτυπιέμαι, υπάρχει το αλφαβητάριο συνταγών που με ταπώνει. Όντως λείπει. Υπάρχει η κλασσική tarte Tatin, υπάρχει με αχλάδια, με κυδώνια, με μπανάνες, με νεκταρίνια, με μπανάνες και φουντούκια, με βανίλιες, ακόμη και με κάστανα και χουρμάδες υπάρχει. Πουθενά όμως μια tarte Tatin με βερύκοκκα.
Ε, από σήμερα υπάρχει …
Τάρτα Tatin με βερύκοκκα
υλικά:
500 γρ. βερύκοκκα
80 γρ. ζάχαρη
50 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
1 κουταλιά χυμός λεμονιού
1 φύλλο σφολιάτας
Βάζουμε τη ζάχαρη σε ταψάκι με διάμετρο 24 εκ.
Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας και λυώνουμε τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά.
Μόλις χρυσίσει ρίχνουμε τη μαργαρίνη και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
Όταν λυώσει εντελώς και η μαργαρίνη, αποσύρουμε από τη φωτιά.
Πλένουμε τα βερύκοκκα, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
Αν θέλουμε τα βουτάμε για 30΄΄ σε βραστό νερό και αφαιρούμε τη φλούδα τους, εμείς την κρατάμε.
Αν είναι μεγαλούτσικα τα κόβουμε σε μικρότερες φέτες, διαφορετικά τα χρησιμοποιούμε κομμένα στη μέση.
Βάζουμε τα βερύκοκκα μέσα στην καραμέλα με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω.
Σκεπάζουμε τα βερύκοκκα με τη σφολιάτα τσαλακώνοντάς τη για να μην περισσεύει και γυρνώντας τις άκρες προς τα κάτω και κάτω από τα φρούτα.
Τρυπάμε πολλές φορές με πηρούνι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου, για 30΄-35΄ περίπου.
Αφήνουμε την τάρτα να σταθεί για 5΄ και την ξεφορμάρουμε προσεκτικά, αναποδογυρίζοντάς τη σε πιατέλα.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου