Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Τάρτα Tatin με νεκταρίνια …

 ... Φθινόπωρον. Τι σαφέστερον τούτου; Το δόλιο προειδοποιεί άμα τη εμφανίσει. Ακούσατε, ακούσατε και μη σας κακοφανεί. Τουντεύθεν  φθίνουν οι οπώρες. Δηλαδή, ασχετούλα μου, λιγοστεύουν τα φρούτα  και - όχι - δε φθηναίνουν τα λαχανικά, μας τέλειωσαν τα θαύματα.



Αποχαιρέτα τα λοιπόν τα φρουτικά που χάνεις, πάνε τα ζουμερά νεκταρίνια, για λίγο ακόμα θα τρως σταφιδούλα, τα λευκόσαρκα έχασαν το ζουμί και το μεθυστικό τους άρωμα, τα σύκα που ξέμειναν στη συκιά έσκασαν και μόνο οι σφήκες τα ορέγονται πια. Δαμάσκηνα και βανίλιες έρχονται με την ψύχρα του ψυγείου και μόνο η λατρεία μου για τα μήλα με κρατάει και δεν πέφτω, η πωρωμένη φρουτοφάγος, σε βαριά μηλαγχολία.
Αποχαιρετισμός στα φρούτα, λοιπόν και σύρε στη γωνία να δεις αν έρχονται μανταρίνια και πορτοκάλια.
Εγώ θα καραμελώσω τα τελευταία νεκταρίνια για μια ακόμη tarte Tatin …



Τάρτα Tatin με νεκταρίνια



 
ΚΟΜΜΕΝΗ 



υλικά:
800 γρ. μέτρια νεκταρίνια
130 γρ. ζάχαρη
60 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 φύλλο σφολιάτα





Αν τα νεκταρίνια είναι μικρά, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε το κουκούτσι. 

Αν είναι μεγάλα, τα κόβουμε οριζόντια σε 2 κομμάτια και ξανά το κάθε κομμάτι σε δύο μικρότερα. 

Βάζουμε το ταψάκι ή την ταρτιέρα (με διάμετρο 24-26 εκ.) που θα χρησιμοποιήσουμε στο πιο μεγάλο μάτι της κουζίνας. 

Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) σε κύβους και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνουν μια ανοιχτόχρωμη καραμέλα.



 
ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΑΡΧΗ      ΚΑΡΑΜΕΛΑ



Βάζουμε προσεκτικά και τα ροδάκινα με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω και αφήνουμε για 5΄ ακόμη πάνω στο μάτι της κουζίνας. 

Αποσύρουμε προσεκτικά το ταψάκι και σκεπάζουμε τα ροδάκινα με τη σφολιάτα. 

Τη γυρνάμε κάτω από τα φρούτα και την τρυπάμε με πηρούνι σε πολλές μεριές.



ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ
      ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180-190 βαθμούς κελσίου, για 35΄-40΄ ή μέχρι η σφολιάτα να γίνει τραγανή και χρυσαφιά.

Περνάμε προσεκτικά ένα μαχαίρι γύρω από τα τοιχώματα και αναποδογυρίζουμε την τάρτα με πολλή προσοχή αμέσως μόλις την ξεφουρνίσουμε. για να μην κρυώσει και κολλήσει η καραμέλα.



ΨΗΜΜΕΝΗ ΚΟΝΤΙΝΟ
       ΕΤΟΙΜΗ


ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου