Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Μελιτζάνες παπουτσάκια …

… Φτου ξελευτερία. Επιτέλους ήρθη το απαγορευτικό, επετράπη ο απόπλους και μπορώ μετά από αναμονή μεγαλύτερη κι απ’ του Αγαμέμνονα να πλεύσω πλησίστια ες Κόρινθον. Κάμφθηκαν οι αντιστάσεις, έπεσε το κάστρο το άπαρτο, ηχήσαν οι σάλπιγγες και στήθηκε χορός μέγας. 
Η κόρη μου απαρνήθηκε την Άρνηση του Σεφέρη, άνοιξε το μυαλό και το στόμα της κι αποφάσισε ότι θα τρώει μελιτζάνες. Κι όχι μόνον αυτό αλλά ανερυθρίαστα δήλωσε και ότι της αρέσουν πολύ και κακώς δεν τις έτρωγε τόσα χρόνια και τις στερούσε συχνά και από μας.
Είναι να μη γιορτάσουμε τέτοιο γεγονός; Με κλασσικά, παραδοσιακά, αλαφροπάτητα και ολωσδιόλου χειροποίητα και στα μέτρα της …



Μελιτζάνες παπουτσάκια



IMG_9022



υλικά:
500 γρ. κιμάς (εδώ άπαχος βοδινός)
1 κρεμμύδι
1 καρότο
λίγο κόκκινο κρασί
250 γρ. τοματοχυμός
1 κουτ. γλ. τοματοπελτές

6 μελιτζάνες φλάσκες

Για τη μπεσαμέλ:
50 γρ. μαργαρίνη
50 γρ. αλεύρι
500 γρ. γάλα με χαμηλά λιπαρά
1 αυγό
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Επιπλέον:
ξηρή μυζήθρα, ημίσκληρο τυρί
2-3 φρυγανιές







Ξεκινάμε φτιάχνοντας τον κιμά. 

Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και ρίχνουμε τον κιμά. 

Τον σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι ν’ αλλάξει χρώμα και να γίνει σπυρωτός.



IMG_20180701_084624IMG_20180701_084627



Ρίχνουμε το κρεμύδι και το καρότο και σωτάρουμε για άλλα 5΄.



IMG_20180701_085128IMG_20180701_085718



Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε το ντοματοχυμό και τον πελτέ ντομάτας, διαλυμένον σε μισή κούπα ζεστό νερό. 

Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε τον κιμά καπακωμένον για 30΄ περίπου. 

Επειδή θα χρησιμοποιηθεί ως γέμιση φροντίζουμε να μην έχει πολύ ζουμί στο τέλος του μαγειρέματος ξεκαπακώνοντας και βράζοντας για λίγο σε δυνατή φωτιά. 

Αν θέλουμε, ρίχνουμε και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.



IMG_20180701_090236IMG_20180701_090540



Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος. 

Τις χαράζουμε χιαστί στην κομμένη πλευρά, ρίχνουμε αλάτι στις σχισμές και τις αφήνουμε για 30΄ σε σουρωτήρι να ‘ιδρώσουν’.



IMG_20180701_091125IMG_20180701_091225IMG_20180701_101534



Τις πιέζουμε ελαφρά να φύγουν τα υγρά που βγήκαν και επιλέγουμε το πώς θα τις προετοιμάσουμε. 

Μπορούμε να τις τηγανίσουμε μέχρι να μαλακώσουν, να τις ψήσουμε για 40΄ σε προθερμασμένο φούρνο ή να αυτοσχεδιάσουμε.

Επειδή αποφεύγουμε το τηγάνισμα και δεν ήθελα να καίω το φούρνο 40΄ μόνο για τις μελιτζάνες, τις έβαλα πρώτα στον ατμομάγειρα μέχρι να τρυπιούνται με το πηρούνι. 

Ύστερα τις έστυψα ελαφρά και τις έβαλα σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. 

Τις ράντισα με ελαιόλαδο και τις έψησα στη λειτουργία του αέρα για 10΄ περίπου. 

Τις γύρισα προσεκτικά, τις λάδωσα ξανά και τις έψησα και από την άλλη πλευρά για άλλα 10΄.



IMG_20180701_112348IMG_20180701_112707IMG_20180701_114804IMG_20180701_114903



Εν τω μεταξύ ο κιμάς έχει κρυώσει αρκετά και έχει δέσει. 

Μπορούμε να τρίψουμε μέσα 1-2 φρυγανιές για να σφίξει ακόμη περισσότερο.



IMG_20180701_112249IMG_20180701_112910



Λαδώνουμε ένα ταψί, αραδιάζουμε τις μελιτζάνες και πιέζουμε τη σάρκα τους με κουτάλι, δημιουργώντας χώρο για τον κιμά.

 Για περισσότερη νοστιμιά τις πασπαλίζουμε πρώτα με ξηρή μυζήθρα.



IMG_20180701_121319IMG_20180701_121310



Μοιράζουμε τον κιμά στις μελιτζάνες και τον απλώνουμε ομοιόμορφα.


IMG_20180701_121350IMG_20180701_123559IMG_20180701_123610


Για να φτιάξουμε τη μπεσαμέλ λυώνουμε τη μαργαρίνη και προσθέτουμε το αλεύρι.

 Καβουρντίζουμε 3΄-4΄ να πάρει χρώμα το αλεύρι και ρίχνουμε το γάλα κρύο. 

Ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη να μη μας σβωλιάσει και αφήνουμε τη μπεσαμέλ να βράσει μέχρι να πήξει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το αυγό. 

Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθεί και νοστιμίζουμε με αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο.



IMG_20180701_123117IMG_20180701_123208IMG_20180701_123642



Μοιράζουμε κουταλιά-κουταλιά τη  μπεσαμέλ στις μελιτζάνες, καλύπτοντας τον κιμά.



IMG_20180701_123728IMG_20180701_123756IMG_20180701_124006IMG_20180701_124016



Ψήνουμε τα παπουτσάκια σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄ περίπου. 

Μπορούμε να ρίξουμε πάνω στη μπεσαμέλ ημίσκληρο τυρί ή ξηρή μυζήθρα και να χρησιμοποιήσουμε το γκριλ για να λυώσει και να κάνει κρούστα

 Εμείς αφήσαμε τη μπεσαμέλ στις μισές μελιτζάνες χωρίς τυρί αλλά βάλαμε το γκριλ για να πάρει λαχταριστό χρώμα.



IMG_20180701_131605IMG_20180701_132053IMG_20180701_132059IMG_9018



Αφήνουμε τα παπουτσάκια να σταθούν για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου.

Σερβίρουμε.




IMG_9021IMG_9019IMG_9024IMG_9025IMG_9028
IMG_9020





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου