Φακές σαλάτα με ντοματίνια και ανθότυρο
υλικά:
200 γρ. ψιλές πράσινες φακές
1 ξερό κρεμμύδι
1 δαφνόφυλλο
250 γρ. ντοματίνια (1 σκαφάκι)
2 τρυφερά φρέσκα κρεμμυδάκια
μια χούφτα ελιές σε ροδέλες (εδώ γεμιστές με πιπεριά)
μαϊντανός ψιλοκομμένος
ρίγανη ή θυμάρι
2 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο
1 κουταλιά χυμός λεμονιού
100 γρ. ανθότυρο
Βράζουμε τις φακές σε άφθονο νερό μαζί με το κρεμμύδι και το δαφνόφυλλο για 40΄ περίπου, ή μέχρι να μαλακώσουν καλά χωρίς να παραβράσουν, αλατίζοντάς τες λίγο πριν το τέλος.
Τις στραγγίζουμε και απομακρύνουμε το κρεμμύδι και το δαφνόφυλλο.
Κόβουμε σε ροδέλες τα κρεμμυδάκια και ψιλοκόβουμε το μαϊντανό.
Βάζουμε τις φακές σε σαλατιέρα και τις περιχύνουμε με ελαιόλαδο στην ποσότητα που κρίνουμε.
Ρίχνουμε το κρεμμυδάκι, το μαϊντανό, το ξύδι και το λεμόνι και ανακατεύουμε προσεκτικά.
Πλένουμε τα ντοματίνια και τα κόβουμε στη μέση. Τα αλατίζουμε ελαφρά, τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο, τα αρωματίζουμε με ρίγανη και τα αφήνουμε να μαριναριστούν.
Προσθέτουμε στις φακές τα ντοματίνια και τις ελιές, αλατίζουμε ελαφρά και κάνουμε ένα καλό, προσεκτικό ανακάτεμα.
Σερβίρουμε με το ανθότυρο σε κυβάκια ή σε κομμάτι, ή το παραλείπουμε για μια νηστίσιμη εκδοχή.
.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου