… Προϋπήρχαν άραγε ή είναι προϊόντα εργαστηρίου όλες αυτές οι συνταγές που ξεχειλίζουν καθημερινά απ’ τις σινιέ κατσαρόλες των τηλεοπτικών εκπομπών; Είναι αρνάκια άσπρα και παχιά της μάνας τους καμάρια ή το κλωνοποιημένο πρόβατο εργαστηρίου Ντόλι Πάρτον ένα και βάρα τον άλλο;
Ξεκινάνε από τις διατροφικές, οικονομικές και καθημερινές ανάγκες ενός σπιτιού ή αποκλειστικά και μόνο από τις ανάγκες των δεκάδων χορηγών τους; Γιατί βλέπεις να παντρεύονται με συνοικέσιο ή ακόμη και με το ζόρι υλικά που τόσα χρόνια κανείς δεν είχε σκεφτεί να συνδυάσει.
Κι αν αιτία είναι η μεγαλοφυής τους έμπνευση πάει καλά. Αν όχι όμως, δεν πάει καθόλου καλά.
Όταν φτάνουν στο σημείο να κάνουν ακόμα και τσαπατσουλιές στην κουζίνα –γκαρσόν, λεκιάστηκα- πασαλείβοντας τον πάγκο τους για να ζουμάρει μετά η κάμερα στο επώνυμο χαρτί κουζίνας και το υγρό πιάτων που προωθούν, δικαιούμαι κι εγώ να αμφιβάλλω για το αγνόν και το τίμιον των προθέσεών τους.
Η δική μου πρόθεση πάντως είναι καλή καγαθή. Να μαγειρέψω σήμερα ένα κλασσικό φαγητό, χορταστικό, νόστιμο, υγιεινό κι αυθεντικό …
Γίγαντες φούρνου με σπανάκι και ντομάτα
υλικά:
500 γρ. γίγαντες
1 κιλό σπανάκι
2 μικρά πράσα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ξερό κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
άνηθος ή μάραθος
4-5 ντομάτες
τριμμένη φρυγανιά
Μουλιάζουμε αποβραδίς τους γίγαντες σε μπόλικο νερό, για να ενυδατωθούν και να φουσκώσουν.
Τους βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό και τους σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι μέχρι να μαλακώσουν (από 30΄-45΄).
Αχνίζουμε σε λίγο νερό το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο μέχρι να μαραθούν.
Ρίχνουμε το σκόρδο, 2-3 κουταλιές λάδι και λίγο νερό ακόμη, καπακώνουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 15΄.
Προσθέτουμε το σπανάκι και τον άνηθο, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι το σπανάκι να “πέσει” και να μειωθεί ο όγκος του.
Βγάζουμε τους γίγαντες με τρυπητή κουτάλα χωρίς να πετάξουμε το νερό στο οποίο έβρασαν και τους περνάμε σ’ ένα μεγάλο λαδωμένο ταψί.
Τους αλατοπιπερώνουμε, αδειάζουμε από πάνω τους το μείγμα των χορταρικών και ανακατεύουμε απαλά.
Ρίχνουμε στο ταψί αρκετό από το νερό που κρατήσαμε.
Κόβουμε τις ντομάτες σε ροδέλες και τις αραδιάζουμε πάνω στο φαγητό.
Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με τριμμένη φρυγανιά.
Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 50΄- 60΄.
Προσέχουμε το φαγητό κατά τη διάρκεια του ψησίματος και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη από το νερό των φασολιών.
Προς το τέλος του μαγειρέματος χρησιμοποιούμε τη λειτουργία του θερμού αέρα ώστε να εξατμιστούν τυχόν υγρά και να ξεροψηθεί η επιφάνεια του φαγητού.
Σερβίρουμε τους γίγαντες χλιαρούς, με λίγο ωμό ελαιόλαδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου