… Ο Μάιος μας μούλιασε
εμπρός βήμα ταχύ,
να βρούμε να τρυπώσουμε
ξανάπιασε βροχή.
Και νά ’ταν μόνο μια ψιλή-ψιλή βροχούλα ποτίζει το χωράφι κι ένα από πού είσαι συννεφάκι από κείνο το βουνό, πάει στα κομμάτια.
Εδώ μας δέρνουν καταιγίδες, αέρηδες, χαλάζι, ανεμοστρόβιλοι και θερμοκρασία κάτω από τη βάση του 10 και νά ’ρθεις το Σεπτέμβριο με τον κηδεμόνα σου.
Μήπως γι’ αυτό διάλεξα να φτιάξω λαζάνια που τα χαρακτηρίζουν χειμωνιάτικα; Παντός καιρού μου φαίνονται εμένα …
Λαζάνια φούρνου με σπανάκι, σάλτσα και τυριά
υλικά:
1 κιλό κατεψυγμένο σπανάκι
2 κονσέρβες ντομάτα κονκασέ
2 σκελίδες σκόρδο
150 γρ. κατίκι Δομοκού
150 γρ. ανθότυρο
6 φέτες μπέικον
γραβιέρα/ρεγκάτο/ ημίσκληρο τυρί με χαμηλά λιπαρά
15-16 φύλλα λαζάνια
Αφήνουμε το σπανάκι να ξεπαγώσει μέσα σε σουρωτήρι.
Όταν ξεπαγώσει εντελώς το στύβουμε πολύ καλά με το χέρι μας και το βάζουμε σε μπωλ.
Φροντίζουμε να το στύψουμε καλά γιατί το σπανάκι βγάζει πολλά υγρά και, καθώς δεν θα το σωτάρουμε, θα μας νερώσει το φαγητό.
Πολτοποιούμε τη μία σκελίδα σκόρδο και τη ρίχνουμε στο σπανάκι μαζί με το κατίκι, το ανθότυρο, αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε καλά.
Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και ροδίζουμε ελαφρά την άλλη σκελίδα σκόρδο.
Ρίχνουμε τη ντομάτα κονκασέ, αλατοπίπερο και λίγο νερό και βράζουμε τη σάλτσα για 10΄- 15΄.
Κόβουμε σε κομμάτια το μπέικον και το σωτάρουμε ελαφρά σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία, ή το περνάμε από τα μικροκύματα.
Το προσθέτουμε στη σάλτσα ντομάτας και ανακατεύουμε καλά.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα πυρίμαχο σκεύος και ρίχνουμε μια κουτάλα σάλτσα.
Στρώνουμε 5-6 φύλλα λαζάνια, ρίχνουμε το 1/3 του μείγματος με το σπανάκι και ξανά λίγη σάλτσα.
Απλώνουμε μια δεύτερη στρώση λαζάνια, λίγη σάλτσα και άλλο 1/3 από το μείγμα του σπανακιού.
Τελευταία στρώση λαζάνια, λίγη σάλτσα και το υπόλοιπο σπανάκι.
Περιχύνουμε με τη υπόλοιπη σάλτσα και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
Αν έχουμε τη δυνατότητα, αφήνουμε το φαγητό αποβραδίς στο ψυγείο για να μαλακώσουν τα λαζάνια και να γίνουν σα φρέσκα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 40΄.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και ψήνουμε για άλλα 5΄- 10΄, για να λυώσει το τυρί και να κάνει ωραία κρούστα.
Σερβίρουμε.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου