Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Ρολό με κρέας που περίσσεψε …

… Μαζώματα θα φάμε μέρα που είναι; 
Μάλιστα κύριε, μαζώματα θα φάμε μέρα που είναι.
Τι έχουν δηλαδή τα μαζώματα; Δεν είπα ανεμομαζώματα, διαολοσκορπίσματα για να διαμαρτύρεσαι.
Ωραιότατα περισσεύματα είπα. 
Και τι θα πει μέρα που είναι; Είναι μια Κυριακή και μια καλήν ημέρα, το δέχομαι. Και γιορτή, το παραδέχομαι.
Υπάρχει νόμος που απαγορεύει να τρώμε μαζώματα τις Κυριακές; Είναι αντισυνταγματική η ανακύκλωση φαγητού;
Έγραφε στα ψιλά γράμματα του συμβολαίου μου ότι κάθε Κυριακή θα πιάνω αχάραγα τα προζύμια; 
Για να μην αναφερθώ στη γιορτή. Τη δική μου.
Που ούτε τότε έχω ρεπό. Κι ας μην το θέλω.
Όσο για το φαγητό, αν δε με έβλεπες να ψιλοκόβω το χτεσινό κοτόπουλο, ούτε που θα είχες πάρει μυρωδιά τι μαγειρεύω - κυριολεκτικά και μεταφορικά. 
Περίμενε λιγάκι να βγει απ’ το φούρνο, μοσχομυριστό και λιμπιστό, με τη γέμισή του τη ζουμερή και το μπέικον το καλοψημμένο γύρω-γύρω, κι ύστερα μου μιλάς για καλοκαίρια …

 

Ρολό με κρέας που περίσσεψε

 

IMG_8107

 

υλικά:
400 γρ. ψητό ή βραστό κρέας
100 γρ. μπέικον σε λωρίδες
200 γρ. ανθότυρο ή τυρί cottage
4 κουταλιές τριμμένη γραβιέρα
2 αυγά
1 κρεμμύδι
2-3 φύλλα φασκόμηλο
3 κουταλιές ελαιόλαδο

 

 

 

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ροδίζουμε σε μέτρια φωτιά σε 3 κουταλιές λάδι για 5΄. 

Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε 1 κουτάλα ζεστό νερό, καπακώνουμε και το αφήνουμε να σιγοβράσει και να γλυκάνει για 15΄, προσθέτοντας νερό όταν τελειώνει. 

Ψιλοκόβουμε το κρέας και το βάζουμε σε μπωλ. 

Ρίχνουμε το ανθότυρο/cottage, τη γραβιέρα, το κρεμμύδι, τα αυγά, το φασκόμηλο, λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά.

 

 

SAM_5997

 SAM_5998 

SAM_6000

SAM_6002

 

 

Στρώνουμε τις λωρίδες του μπέικον  σε μια αντικολλητική φόρμα για κέικ καλύπτοντας και τα πλαϊνά της φόρμας.

 

 

SAM_6001

 SAM_6006

 

 

Αδειάζουμε το μείγμα του κρέατος και το στρώνουμε με κουτάλι. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 25΄-30΄. 

Προς το τέλος του ψησίματος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη λειτουργία του αέρα για να πάρει χρώμα το ρολό.

 

 

SAM_6007

 SAM_6009

 

 

Το αφήνουμε να σταθεί για λίγο, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.

 

 

IMG_8102

  

SAM_6014

  

IMG_8108

 




 

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου