… Κρατούσες στα χείλη γλυκειά φυσαρμόνικα. Πού τη θυμήθηκα τώρα τη Φραγκόκλησσα; Μου τη θύμισαν οι σφολιατίνες που έφτιαξα. Μοιάζουν με φυσαρμόνικες κι είναι και γλυκειές.
Τα υπόλοιπα τα ανέλαβαν η κάποια ηλικία μου, που μου επιτρέπει να ανακαλώ το Δρόμο του Πλέσσα, και οι συνειρμοί που κάνει διαρκώς το ακαταπόνητο μυαλό μου …
Σφολιατίνες με μπλούμπερυ και αμυγδαλόπαστα
υλικά:
100 γρ. μαρμελάδα μπλούμπερυ (ή βύσσινο)
100 γρ. αμυγδαλόπαστα (μάρτζιπαν)
ζάχαρη, κανέλλα
1 φύλλο σφολιάτας
Η συνταγή γίνεται με φρέσκα μύρτιλλα που μαρινάρονται για λίγο σε χυμό και ξύσμα λεμονιού. Επειδή είναι αδύνατον να βρεθούν, χρησιμοποίησα ελληνική μαρμελάδα μύρτιλλο που κυκλοφορεί στο εμπόριο. Καλή εναλλακτική της είναι και η μαρμελάδα βύσσινο.
Αν παρόλα αυτά βρούμε φρέσκα μύρτιλλα, βάζουμε 200 γρ. σε μπωλ μαζί με 3 κουταλιές νερό, το ξύσμα και το χυμό από 1 λεμόνι, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε για 1 ώρα πριν τα αναμείξουμε με την αμυγδαλόπαστα.
Κόβουμε σε κομμάτια την αμυγδαλόπαστα και την αναμειγνύουμε με τη μαρμελάδα.
Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλλα.
Χωρίζουμε τη σφολιάτα σε δύο νοητά μέρη, χωρίς να την κόψουμε. Φτιάχνουμε με το μείγμα της μαρμελάδας 8 λωρίδες στο πάνω μισό της σφολιάτας, αφήνοντας κενό μεταξύ τους. Κόβουμε τις λωρίδες της ζύμης σε όλο το μήκος της σφολιάτας.
Γυρίζουμε τη σφολιάτα και σκεπάζουμε τη μαρμελάδα, φτιάχνοντας μια μακρόστενη σφολιατίνα. Κλείνουμε καλά τις άκρες γύρω-γύρω είτε πιέζοντας με πηρούνι είτε σχηματίζοντας κορδονάκι με τις άκρες των δακτύλων μας.
Χαράζουμε την επιφάνεια κάθε σφολιατίνας 4-5 φορές.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς Κελσίου, για 17΄-20΄.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τις σφολιατίνες να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου