… Παραδόθηκα αμαχητί. Και γιατί όχι, εξάλλου; Γιατί να τρώμε κρέατα την Τσικνοπέμπτη κι αρνιά το Πάσχα, λαγάνα και θαλασσινά την Καθαρά Δευτέρα και μελομακάρονα τα Χριστούγεννα και να μην τρώμε πάστες-καρδούλες και σοκολατοτρουφογλυκάκια του Αγίου Βαλεντίνου;
Γιατί να παίρνουμε γαλάζια και ροζ μπαλόνια στα μαιευτήρια και να μην παίρνουμε κόκκινες καρδούλες του Αγίου Βαλεντίνου;
Αν είναι να υποκύπτουμε στα κλισέ και τα στερεότυπα, να υποκύπτουμε σε όλα – ξενόφερτα τε και μη.
Γι’ αυτό και φέτος δεν θα το παίξω υπεράνω. Και θα φτιάξω τρουφάκια. Μια εμπλουτισμένη εκδοχή των βραζιλιάνικων brigadeiros. Με σοκολάτα. Και πολύχρωμη κεραμιδοκοραλομπορντοροδοκόκκινη τρούφα. Αν καταφέρω να βρω. Αμ πώς;
Τρουφάκια για του Αγ. Βαλεντίνου
υλικά:
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
57 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
85 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
22 γρ. κακάο σκόνη
1-2 βανίλιες
χρωματιστή τρούφα, ζάχαρη άχνη, ινδοκάρυδο
ή σοκολατένια τρούφα και κακάο
Σε αλουμινένιο κατσαρολάκι βάζουμε το ζαχαρούχο γάλα, το βούτυρο σε κυβάκια και την κρέμα γάλακτος να βράσουν σε μέτρια φωτιά.
Ανακατεύουμε μέχρι να λυώσει το βούτυρο και να αρχίσει να πήζει και να σκουραίνει το μείγμα. Χρειάζονται περίπου 4΄-6΄ για να δέσει. Δεν το παραβράζουμε γιατί τότε θα αρχίσουν τα υλικά να διαχωρίζονται και το μείγμα θα κόψει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρά για 5΄.
Χοντροκόβουμε τη σοκολάτα με μαχαίρι και την προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με το κακάο και τη βανίλια.
Ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να λυώσει η σοκολάτα και να αποκτήσουμε μια λεία και ομογενοποιημένη κρέμα.
Αδειάζουμε το μείγμα σε γυάλινο μπωλ και το σκεπάζουμε με μεμβράνη φαγητού φροντίζοντας να ακουμπά στην κρέμα για να μη δημιουργηθούν φυσαλίδες αέρα και να μη στεγνώσει η επιφάνειά της.
Αφήνουμε την κρέμα στο ψυγείο στο ψυγείο για 4 ώρες.
Παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα, πλάθουμε μπαλάκια ανάμεσα στις παλάμες μας και τα αραδιάζουμε σε αντικολλητικό χαρτί.
Βάζουμε σε μπωλάκια στην τρούφα, την άχνη, το κακάο ή το ινδοκάρυδο και κυλάμε τα τρουφάκια φροντίζοντας να καλυφθούν γύρω-γύρω. Τα βάζουμε σε χρωματιστά χαρτάκια.
Τρώμε, τρατάρουμε ή δωρίζουμε. Αν περισσέψουν, μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο μέχρι 1 μήνα.
Όπως είναι προφανές, δε βρήκα τρούφα κόκκινη - ούτε καν ερυθρόλευκη. Από την άλλη, δεν πειράζει γιατί προτιμώ τα τρουφάκια με την επικάλυψη κακάο ή σοκολατένια τρούφα. Εκτός από τη γλύκα του έρωτα κι οι πίκρες του είναι ξεχωριστές, ενδιαφέρουσες και καλοδεχούμενες.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου