… Χαμ, χαμ, χάμπουργκερ. Το ξέρω ότι το πρώτο συνθετικό του δηλώνει κρέας, που είναι και το βασικό -και συχνά- το μόνο υλικό του. Αλλά δε βαρέθηκες να τρως κρέας τόσες μέρες; Δεν το χόρτασες - ή μάλλον δεν το μπούχτισες; Κι ήρθες περιχαρής να μου ζητήσεις χάμπουργκερ γιατί το πεθύμησες;
Εγώ θα σου φτιάξω χάμπουργκερ. Το κλασσικό, με το λεπτό του το μπιφτέκι, με τα λαχανικά, τις πίκλες και τη σως του.
Αλλά θα σου φτιάξω κι ένα ακόμη. Κι αν δεν παρατήσεις το πρώτο για να φας το δεύτερο, εγώ θα κρεμάσω τις κουτάλες μου, θα κλειδώσω την κουζίνα και θα αποσυρθώ σαν τη θεία Γκρέτα στη δοξασμένη αφάνεια …
Χάμπουργκερ με καλαμπόκι και καρότο
υλικά:
1 κονσέρβα καλαμπόκι (300 γρ.)
2 μικρά καρότα
1 αυγό
τριμμένη φρυγανιά, αλεύρι
ψωμάκια για χάμπουργκερ
τυρί cottage, ντομάτα, μαρούλι, αγγουράκι τουρσί
μαγιονέζα, σως με μουστάρδα
Στραγγίζουμε καλά το καλαμπόκι και το περνάμε από το multi να σπάσει.
Τρίβουμε τα καρότα στο χοντρό τρίφτη.
Ανακατεύουμε το καλαμπόκι με τα καρότα, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το αυγό και όση φρυγανιά και αλεύρι χρειάζεται για να σφίξει το μείγμα και να πλάθεται.
Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30΄ και πλάθουμε μεγάλα μπιφτέκια.
Μπορούμε να τα τηγανίσουμε, αφού τα αλευρώσουμε, για 10΄ περίπου.
Εμείς προτιμάμε να τα περάσουμε από καλαμποκάλευρο και να τα ψήσουμε, αφού τα λαδώσουμε ελαφρά, για περίπου 10΄ από κάθε πλευρά.
Λαδώνουμε ελαφρά τα ψωμάκια και τα ζεσταίνουμε σε ψηστιέρα, τοστιέρα, φρυγανιέρα ή στο φούρνο. Απλώνουμε στο κάτω ψωμάκι τη σως που προτιμάμε.
Η αρχική συνταγή πρότεινε μια παραλλαγή τζατζικιού φτιαγμένη με ρικότα, τριμμένο αγγουράκι και άνηθο. Μπορούμε να βάλουμε μαγιονέζα με μουστάρδα ή σκέτη ή άλλη σως, εμείς βάλαμε απλώς τυρί cottage, ελαφρύ και δροσερό.
Βάζουμε από πάνω ένα μπιφτέκι και τα λαχανικά που προτιμάμε (μαρούλι, ντομάτα, πίκλες) και συνεχίζουμε κατά βούλησιν με τυρί, έξτρα σως κ.ο.κ.
Καπακώνουμε με το άλλο μισό ψωμάκι και δαγκώνουμε.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου