Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Κέικ πορτοκάλι …

… Ζουμερό μου πορτοκάλι, με θαμπώσανε τα κάλλη. Είναι γνωστή η μεγάλη αδυναμία που σου έχω, η απέραντη λατρεία για κάθε σου μορφή. Απ’ τη φλούδα μέχρι τη σάρκα κι απ’ την ψυχή ως την ψυχή, με σοκολάτα ή σε κέικ και σε κέικ, στη λιτή πατσαβουρόπιτα και την πληθωρική πορτοκαλόπιτα, στα κλασσικά κουλουράκια του παιδικού μας απογεύματος ή σε πρωτότυπες γαρνιτούρες, σε απλά κι εντυπωσιακά τσιζκέικ … τι να σου πρωτοθυμηθώ και τι να μολοήσω.
Είσαι καλό, είσαι γλυκό, έχεις τις χάρες όλες. Σ’ αγαπάω, σ’εκτιμάω, αλλά ήρθε η στιγμή ν’ αποχαιρετιστούμε. Το λέει και το τραγούδι άλλωστε – στα ψυγεία δε βαστάν. Γι’ αυτό Aloha ’Oe until we meet again …


Κέικ πορτοκάλι


IMG_6684

  

img09

 

υλικά:
225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
150 γρ. ζάχαρη
150 γρ. ροδέλες πορτοκαλιού βρασμένες σε σιρόπι
3 αυγά
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
χυμός από μισό πορτοκάλι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
3 κουταλιές λικέρ πορτοκάλι
3-4 κουταλιές μαρμελάδα πορτοκάλι

 

 

 

Κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια τις ροδέλες πορτοκαλιού.
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη ν’ αφρατέψουν.
Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, περιμένοντας να ενσωματωθεί το ένα πριν ρίξουμε το επόμενο, και το αλεύρι, κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν.
Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε τα κομμάτια πορτοκαλιού, το ξύσμα, το λικέρ και το αλάτι.

 

 

SAM_2339

 SAM_2337

 SAM_2340

 

 

Χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά.

 

 

SAM_2341

 SAM_2342

 

 

Αδειάζουμε το μείγμα σε μακρόστενη φόρμα για κέικ με αντικολλητικό χαρτί.

 

 

SAM_2343

 SAM_2344

 SAM_2345

 

 

Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄ περίπου.

 

 

SAM_2346

 SAM_2347

 

 

Ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.
Ζεσταίνουμε το χυμό πορτοκαλιού και διαλύουμε μέσα του τη μαρμελάδα. Αλείφουμε ή περιχύνουμε με το μείγμα το πορτοκάλι και, μόλις σταθεροποιηθεί, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.

 

 

IMG_6683

  

img11

  

IMG_6685

  

img07

  

IMG_6687

  

IMG_6688

 

 


Και μια αναμνηστική φωτογραφία απ’ τη σαρλότ πορτοκάλι, σε στυλ να μην ξεχνιόμαστε …



ΕΤΟΙΜΗ

 

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου