… Κάν' ομελέτα κι έρχεται. Τρέχοντας, μάλιστα. Πιασμένος απ’ τη μύτη σαν το έξυπνο πουλί. Γιατί δε μιλάμε για μια απλή, συνηθισμένη ομελέτα. Πιάσ’ τα αυγά και χτύπα τα κι όξω απ’ την πόρτα. Όοοχι, κύριε. Μιλάμε για μια γκουρμέ ομελέτα, μια υπερπαραγωγή αντάξια του Σεσίλ ντε Μιλ. Με τα μανιτάρια της, τα τυριά και τα μυρωδικά, την τραγανή ψωμένια βάση της , όλα μαζί να οδηγούν σ’ ένα μεγαλειώδες αποτέλεσμα …
Ομελέτα με μανιτάρια πάνω σε ψωμί
υλικά:
4 αυγά
2 κουτ. γλ. μουστάρδα
100 γρ. τριμμένο ημίσκληρο τυρί
4 φέτες χωριάτικο ψωμί
3 κουτ. γλ. Worcestershire sauce
500 γρ. πλευρώτους
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 σκελίδες σκόρδο
μαϊντανός ψιλοκομμένος
θυμάρι
Κόβουμε τα μανιτάρια με ψαλίδι σε λεπτές λωρίδες. Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά βούτυρο (κατά προτίμηση αρωματικό) και 1 κουταλιά λάδι και ρίχνουμε τα μανιτάρια και το σκόρδο.
Αρωματίζουμε με το θυμάρι, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και σωτάρουμε για 10΄ περίπου, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους και να πάρουν χρώμα.
Ρίχνουμε το 1 κουτ. Worcestershire sauce, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά και βγάζουμε τα μανιτάρια σε πιάτο.
Κόβουμε το ψωμί σε χοντρές φέτες και το ροδίζουμε κι απ’ τις δυο πλευρές στο ίδιο τηγάνι που σωτάραμε τα μανιτάρια.
Ανακατεύουμε σ’ ένα μπωλ το τυρί, το 1 κουτ. μουστάρδα και τα 2 κουτ. Worcestershire sauce. Χτυπάμε τα αυγά και ρίχνουμε το μαϊντανό και το 1 κουτ. μουστάρδα. Ανακατεύουμε καλά. Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε τα αυγά.
Βάζουμε τις φέτες του ψωμιού μέσα στα αυγά και σκορπίζουμε από πάνω το μείγμα του τυριού.
Μόλις η ομελέτα πάρει χρώμα από κάτω, την περνάμε σε αντικολλητικό ταψάκι και τη βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 5΄-7΄, να ψηθούν τα αυγά και να λυώσει το τυρί.
Απλώνουμε από πάνω τα σωταρισμένα μανιτάρια και αφήνουμε την ομελέτα για άλλα 2΄-3΄ στο φούρνο.
Σερβίρουμε αμέσως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου