… Πτολεμαία θα ήταν η κότα που αγόρασα. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι η μόνη συνταγή που της ταίριαζε ήταν εκείνη του Jamie Oliver που τη μαγείρευε μέσα σε γάλα, ίδια Κλεοπάτρα στο περίφημο λουτρό της.
Παλιά η συνταγή του, από τότε που πιτσιρικάς ακόμη έκανε το Oliver’s twist, αλλά μου είχε μείνει στο νου και την ξαναέψαξα. Εκείνος τάισε 5 νταγκλαράδες παίκτες του ράγκμπυ. Εμείς θα τη φάμε μόνοι μας …
Παλιά η συνταγή του, από τότε που πιτσιρικάς ακόμη έκανε το Oliver’s twist, αλλά μου είχε μείνει στο νου και την ξαναέψαξα. Εκείνος τάισε 5 νταγκλαράδες παίκτες του ράγκμπυ. Εμείς θα τη φάμε μόνοι μας …
Κοτόπουλο φούρνου με γάλα, λεμόνι και θυμάρι
υλικά:
1 ολόκληρο κοτόπουλο (1,5 κιλό περίπου)
αλάτι, πιπέρι
2 λεμόνια
1 κουταλιά βούτυρο
4 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι φρέσκο φασκόμηλο (ή 2 κουταλιές ξερό)
500 ml γάλα
αλάτι, πιπέρι
2 λεμόνια
1 κουταλιά βούτυρο
4 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι φρέσκο φασκόμηλο (ή 2 κουταλιές ξερό)
500 ml γάλα
προαιρετικά: 1 κανελλόξυλο
Αλατοπιπερώνουμε μέσα-έξω το κοτόπουλο, το αλείφουμε με λάδι και το τρίβουμε καλά, να εισχωρήσει το αλατοπίπερο και το λάδι παντού.
Βγάζουμε τη φλούδα από τα λεμόνια, προσέχοντας να μη φτάσουμε στο πικρό άσπρο μέρος. Κόβουμε τα λεμόνια σε χοντρές ροδέλες, τις ανακατεύουμε με το μισό φασκόμηλο, και γεμίζουμε μ’ αυτά την κοιλιά του κοτόπουλου.
Για το μαγείρεμα χρησιμοποιούμε είτε μια κατσαρόλα που μπαίνει στο φούρνο, ή μια στρογγυλή γάστρα που να χωράει το κοτόπουλου σχετικά στριμωχτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου.
Ζεσταίνουμε καλά 3 κουταλιές λάδι και το βούτυρο στην κατσαρόλα και ροδίζουμε το κοτόπουλο από τη μία πλευρά.
Το γυρίζουμε από την άλλη και το αφήνουμε να πάρει χρώμα (χρειάζεται περίπου 5΄-7΄ από κάθε πλευρά).
Ρίχνουμε τις φλούδες του λεμονιού, το υπόλοιπο φασκόμηλο, τις σκελίδες του σκόρδου ολόκληρες, το γάλα και το κανελλόξυλο και περιμένουμε να πάρει βράση το γάλα.
Βρέχουμε πολύ καλά μια λαδόκολλα, τη στύβουμε και καλύπτουμε καλά το κοτόπουλο. Βάζουμε την κατσαρόλα στο ζεστό φούρνο και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί για τουλάχιστον μιάμιση ώρα.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, περιχύνουμε το κοτόπουλο 2-3 φορές με την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σάλτσα του. Διότι, το λεμόνι έχει κάνει το ζεστό γάλα να κόψει, και να δημιουργηθεί μια κρεμώδης σάλτσα ανάμεσα σε τυρί και ξινή κρέμα. Και το κοτόπουλο να παραμείνει τρυφερό και ζουμερό μ’ ένα ακαταμάχητο άρωμα λεμονιού.
Ξεφουρνίζουμε και σερβίρουμε αμέσως, με συνοδεία πράσινης σαλάτας, πουρέ, ρυζιού ή λαχανικών.
Πτολεμαία κότα; Τι ακριβώς σημαίνει αυτή έκφραση;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκέφτηκα ότι θα ανήκε στη δυναστεία των Πτολεμαίων, τελευταία εκπρόσωπός της κι αυτή, σαν την Κλεοπάτρα, που έπαιρνε το μπάνιο της μέσα σε γάλα.
ΑπάντησηΔιαγραφή