Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Αλευροχαλβαδάκια με πετιμέζι …

… Δεν είναι μόνο ο Μάρτης που δε λείπει απ’ τη Σαρακοστή. Είναι κι ο χαλβάς. Και ο ταχινένιος και ο άλλος. Η μεγάλη μας αδυναμία, που μόνο σε αδυναμία δε μας οδηγεί. Γιατί δε χορταίνουμε ούτε να τον φτιάχνουμε ούτε να τον τρώμε.
Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη αρκετές συνταγές που περιμένουν να τις δοκιμάσουμε. Όπως αυτή η κρητική, για έναν ξεχωριστό αλευροχαλβά με πετιμέζι …


Αλευροχαλβαδάκια με πετιμέζι


ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ
 


υλικά:
1 κούπα πετιμέζι
1,5 κούπα νερό
1 κούπα αλεύρι
μισή κούπα λάδι (ελαιόλαδο ή σπορέλαιο)
χοντροκομμένο καρύδι
κανέλλα
1 κανελλόξυλο






Βάζουμε το πετιμέζι και το νερό να βράσουν μαζί με το κανελλόξυλο. Τα αφήνουμε να βράσουν για 2΄, κλείνουμε το μάτι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε στο ζεστό μάτι για να διατηρείται ζεστό το σιρόπι.



ΠΕΤΙΜΕΖΙ

ΒΡΑΣΙΜΟ



Ζεσταίνουμε το λάδι σε φαρδιά κατσαρόλα και ρίχνουμε το αλεύρι με τον αχνορίχτη. Το καβουρντίζουμε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για 10΄ περίπου και προσθέτουμε τα καρύδια.



ΑΛΕΥΡΙ

ΚΑΒΟΥΡΝΤΙΣΜΑ

ΜΕ ΤΑ ΚΑΡΥΔΙΑ



Συνεχίζουμε το καβούρντισμα μέχρι να σκουρύνει το αλεύρι όσο θέλουμε, αρωματίζουμε με λίγη κανέλλα και ρίχνουμε το σιρόπι πετιμεζιού.



ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΝΕΛΑ

ΜΕ ΤΟ ΠΕΤΙΜΕΖΙ



Δουλεύουμε το χαλβά με την κουτάλα μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.



ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ
 

ΕΤΟΙΜΟΣ



Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με πετσέτα φαγητού και αφήνουμε το χαλβά να σταθεί για 10΄. 

Βάζουμε το χαλβά σε ατομικά φορμάκια ή σε μια μεγάλη φόρμα και τον αφήνουμε να κρυώσει.



ΕΝΑ

ΣΤΑ ΦΟΡΜΑΚΙΑ



Ξεφορμάρουμε και τον σερβίρουμε πασπαλισμένο με κανέλλα και, αν θέλουμε, με κομμάτια καρυδόψιχας.


ΞΕΦΟΡΜΑΡΙΣΜΑ

ΚΟΝΤΙΝΟ ΑΠΛΟ

ΠΙΑΤΟ

ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΧΙΚΟ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου