… Το παιδί ό,τι έφαγε χαλάλι. Ό,τι φόρεσε, χαράμι. Λέει ο λαός.
Σωστά και τα δυο, αλλά ευτυχώς στο σπιτικό μας ισχύει το πρώτο αλλά όχι και το δεύτερο. Κάτι που η κόρη μου είναι μινιόν, κάτι που η μαμά της είναι αχαμνούλα, τα ρούχα όχι μόνο δεν πάνε χαράμι, αλλά βρίσκουν καταφύγιο και μια νέα καριέρα στη ντουλάπα μου.
Χαλάλι της, λοιπόν, ό,τι έφαγε. Κι ας έφαγε μόνη της δυο ταψιά …
Πατατοκροκέτες
υλικά:
πατάτες
τυριά της επιλογής μας*
5-6 φέτες χοιρινή ωμοπλάτη
Για το πανάρισμα:
2 αυγά
1 κουταλιά λάδι
τριμμένη φρυγανιά
προαιρετικά: 1 κουταλιά τριμμένη γραβιέρα
Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε, με τη φλούδα τους, μέχρι να τρυπιούνται εύκολα με πηρούνι. Τις στραγγίζουμε και τις ξεφλουδίζουμε αμέσως, όσο είναι ακόμη πολύ ζεστές.
Τις πολτοποιούμε αμέσως πολύ καλά με το πρες πουρέ, πριν αρχίσουν να κρυώνουν.
Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τα τυριά και το αλλαντικό.
* Το τι τυριά θα χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται από το πώς θέλουμε να είναι οι κροκέτες. Αν τις θέλουμε σφιχτές και στρογγυλές, χρησιμοποιούμε μόνο σκληρό τυρί, που δεν θα χαλάσει το σχήμα τους λυώνοντας. Εδώ χρησιμοποιήθηκε λίγη φέτα, ημίσκληρο με χαμηλά λιπαρά και ρεγκάτο. Μπορεί να έσκασαν λίγο στο ψήσιμο, αλλά οι κροκέτες ήταν πιο πληθωρικές και λαχταριστές.
Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά και πλάθουμε στρογγυλά μπαλάκια.
Χτυπάμε τα αυγά, τα αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε 1 κουταλιά λάδι.
Βάζουμε σε μπωλ την τριμμένη φρυγανιά και, αν θέλουμε, την εμπλουτίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί.
Περνάμε τις κροκέτες από το αυγό και τις κυλάμε στη φρυγανιά.
Τις αραδιάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου, για 25΄-30΄.
Τις σερβίρουμε όπως είναι ή τις βάζουμε σε σουβλάκια, εναλλάξ με κεφτεδάκια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου