… Και δυο αυγά. Όχι Τουρκίας. Ελληνικά, και μάλιστα ηπειρώτικα. Κι ακόμη πιο μάλιστα, χωριάτικα και με τη βούλα. Όχι από τάχα μ’ δήθεν αλανιάρες κότες, που προαυλίζονται αραιά και πού όπως ο Βλαστός στον Κορυδαλλό.
Σου μιλάω για αληθινά αλάνια, που κοκκινίζεις άμα τύχει να τις ακούσεις να κακαρίζουν. Που τριγυρίζουν όπου γουστάρουν όλη μέρα και με το ζόρι μαζεύονται το βράδυ για να κοιμηθούν με τις κότες. Που τρώνε καλαμπόκι κι ανακατεύονται με τα πίτουρα, που …
Πού τα βρήκα θα μου πεις αυτά τα αυγά-θαύματα;
Φίλη καλή μου τά ’φερε, κατευθείαν απ’ το χωριό και την αχερώνα τους. Κι όχι ένα και δυο. Ντουζίνα και βάλε – και βάλτα τώρα κάτω να δούμε πώς θα τα αξιοποιήσουμε.
Σίγουρα σ’ ένα ρεβανί, οπωσδήποτε σε μια τυρόπιτα με γιουφκά, αναμφίβολα σ’ ένα γαλακτομπούρεκο – ή μήπως μια αποκριάτικη γαλατόπιτα;
Και θα κρατήσω δυο, για ένα χορταστικό τσικνοπεμπτιάτικο σαγανάκι …
Καβουρμάς σαγανάκι με τ’ αυγά
υλικά:
1 χοντρή φέτα (περίπου 200 γρ.) καβουρμάς
1-2 πιπεριές κέρατο
μπούκοβο (γλυκό ή καυτερό)
τσίπουρο
2 αυγά
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και ρίχνουμε όσο μπούκοβο αντέχουμε και τις πιπεριές, κομμένες σε ροδέλες.
Σωτάρουμε μέχρι να μαραθούν οι πιπεριές και βάζουμε ολόκληρο τον καβουρμά στο τηγάνι.
Μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται και να μαγειρεύεται ο καβουρμάς, τον ανοίγουμε σιγά-σιγά με πηρούνι και τον ανακατεύουμε με τις πιπεριές.
Τον σβήνουμε με λίγο τσίπουρο και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Αδειάζουμε τον καβουρμά σε πυρίμαχο σκεύος και ανοίγουμε δυο φωλίτσες.
Μπορούμε όμως και να συνεχίσουμε το μαγείρεμα στο τηγάνι, σπάζοντας τα αυγά και καπακώνοντας μέχρι να ψηθούν στο βαθμό που θέλουμε.
Σπάμε από ένα αυγό σε κάθε θέση.
Αλατοπιπερώνουμε τα αυγά και τα πασπαλίζουμε με πάπρικα.
Σερβίρουμε αμέσως, τσουγκρίζουμε και τσικνίζουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου