… -Λί. Όχι το κινέζικο, του Μπρους και της Βαγκόν Λι.
Το άλλο, το τούρκικο, που δηλώνει περιεχόμενο. Όπως στον καφέ τον καϊμακ-λή, που έχει καϊμάκι, στον μπάρμπα το μουστακα-λή, που έχει μουστάκι, το λεβέντη το μπεσα-λή, που έχει μπέσα, και το πεϊνίρ-λί που έχει τυρίίίίί …
Πεϊνιρλί
υλικά:
κασέρι ή ημίσκληρο τυρί (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
αυγά
ζύμη για πίτσα με προζύμι
προαιρετικά: μπέικον ή άλλο αλλαντικό
Βγάζουμε το φύλλο από την κατάψυξη και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου, να μαλακώσει. Παράλληλα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 210-220 βαθμούς κελσίου, αφήνοντας μέσα το ταψί του φούρνου, γυρισμένο ανάποδα, να πυρώνεται.
Τρίβουμε το τυρί στον ψιλό τρίφτη. Ανοίγουμε το φύλλο της ζύμης και το χρησιμοποιούμε ολόκληρο, κομμένο στα 2 ή σε περισσότερα κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος του πεϊνιρλί που θέλουμε. Μοιράζουμε το τυρί στα κομμάτια της ζύμης.
Ανασηκώνουμε τα πλάγια της ζύμης και πιέζουμε τις άκρες της να κολλήσουν, σχηματίζοντας μια βάρκα – ή μάλλον τη μόνη γόνδολα που πρόκειται να δω στη ζωή μου. Στερεώνουμε πολύ καλά τις άκρες στρίβοντάς τες και, αν χρειάζεται, ενισχύουμε την κεντρική κοιλότητα με περισσότερο τυρί.
Βάζουμε το πεϊνιρλί στο φούρνο, απευθείας επάνω στο πυρωμένο ταψί, και τα ψήνουμε για 10΄-12΄, ανάλογα με το φούρνο.
Τραβάμε προσεκτικά έξω το ταψί και σπάμε σε κάθε πεϊνιρλί από ένα αυγό (εμείς βάλαμε και μερικά αυγά ορτυκιού, για περισσότερο γούστο).
Αν θέλουμε, βάζουμε πρώτα και μια φέτα μπέικον ή άλλο αλλαντικό.
Ξαναφουρνίζουμε και ψήνουμε για άλλα 5΄-6΄, ίσα να πήξει το ασπράδι του αυγού.
Σερβίρουμε κατευθείαν αλείφοντας, αν θέλουμε, τα πεϊνιρλί με λίγο λυωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη. Αλλά κι αν δε θέλουμε, ή δε μας επιτρέπεται, δε χολοσκάμε. Είναι νοστιμότατα και σκέτα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου