… We can always play by ear and that’s the deal, my dear.
Τάδε έφη Shakira.
Βουνό το δίκιο σου μανταμίτσα μου χρυσή. Τόδε έφην εγώ. Μεγάλο πράγμα η ευελιξία κι ο αυτοσχεδιασμός. Καλές κι άγιες οι συνταγές και σωτήριες τις περισσότερες φορές, αλλά καμμιά φορά το μόνο που χρειάζεται είναι θάρρος και φαντασία για να αξιοποιήσουμε τα μικρά και ετερόκλιτα που ξεμένουν σε ψυγείο και ντουλάπια.
Ένα βαζάκι με αγκινάρες στο λάδι, που κλαψουράει μισοξεχασμένο στο ντουλάπι, το ανθότυρο που περίσσεψε απ’ τη μανιταρόπιτα, ένα χαλκέντερο πράσο που απέμεινε Κύριος οίδε από πότε να θυμίζει τον ατέλειωτο φετινό χειμώνα και μια ακόμη ζύμη κουρού, που εμποδίζει τον καταψύκτη να κλείσει.
Όχι που να το παινευτώ αλλά έγιναν μια εξαιρετική τάρτα που, σαν εφήμερη λιβελούλη, έζησε μόνο 24 ώρες …
Τάρτα με αγκινάρες, λιαστές ντομάτες και ανθότυρο
υλικά:
400 γρ. αγκινάρες (από βαζάκι)
6 λιαστές ντομάτες σε κομμάτια
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 φρ. κρεμμυδάκια ή/και μισό πράσο (χωρίς τα φύλλα)
200 γρ. ανθότυρο
λίγο άσπρο κρασί
1 φύλλο ζύμη κουρού (ή και 2 φύλλα)
Σε λίγο λάδι σωτάρουμε το κρεμμύδι,τα κρεμμυδάκια και το πράσο, αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με λίγο κρασί.
Ρίχνουμε τις λιαστές ντομάτες, προσθέτουμε ελάχιστο νερό και τις αγκινάρες και αφήνουμε τα λαχανικά να μαλακώσουν και να εξατμιστεί το νερό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το ανθότυρο και ανακατεύουμε καλά.
Λαδώνουμε μια μεσαία ταρτιέρα και στρώνουμε το φύλλο κουρού. Αν θέλουμε πιο χοντρή ζύμη, στρώνουμε και τα δύο φύλλα, το ένα πάνω από το άλλο.
Το τρυπάμε παντού με πηρούνι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 10΄.
Βγάζουμε την προψημμένη βάση από το φούρνο και προσθέτουμε τη γέμιση.
Ψήνουμε για 30΄-35΄ ακόμη, ή μέχρι να ροδίσει η τάρτα.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου