Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Μανιταρόπιτα ...

    Βροχή και σήμερα …

vroxi

Τι είναι κι αυτό το φετινό με την ασταμάτητη βροχή; Λες και ζούμε τη μέρα της μαρμότας, ένα διαρκή Νοέμβριο, σαν την κατάρα του πεύκου ένα πράγμα: Να το χινόπωρο, να οι μπόρες… Πότε ξεκίνησε; Είναι μήνες... για δυο, για τρεις... 
Να μην πάμε κόντρα στη φύση, ευχαρίστως να ρίξει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα, αλλά εδώ ρίχνουν όλοι οι μήνες μαζί, με τα τουλούμια και σταματημό δεν έχουν. Η χώρα των χιλίων λιμνών έχουμε γίνει, κάθε λιβάδι κι ένα φιορδ κι οι δρόμοι μας κανάλια.
Ό
ση θετική διάθεση κι αν έχεις, όσο και να το παίξεις Gene Kelly, όσο και να πλατσουρίσεις τραγουδώντας στα βροχόνερα, κάποια στιγμή η υπομονή τελειώνει, τα νεύρα σπάνε και μετατρέπεσαι σε μουρτζούφλη Λονδρέζο κι ας ζεις στη χώρα του ήλιου -του νοητού πλέον.
Τουλάχιστον με τη βροχή θα βγουν σαλιγκάρια, αν έχουν προλάβει να μάθουν κολύμπι. Και μανιτάρια, που θα ξεφυτρώνουν παντού σα μανιτάρια …


Μανιταρόπιτα


 
ΚΟΜΜΑΤΙ   
   

υλικά:
1 κιλό μανιτάρια (λευκά ή ανάμεικτα)
2 μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα
4-5 πιπεριές κέρατο σε ροδέλες
2-3 πιπεριές Φλωρίνης σε ροδέλες
250 γρ. φέτα ή ανθότυρο
150 γρ. μπέικον (προαιρετικά)
λίγο άσπρο κρασί
μισή χούφτα τραχανά

6 χωριάτικα φύλλα για πίτα




Αχνίζουμε το κρεμμύδι σε λίγο λάδι, μέχρι να μαλακώσει. 

Προσθέτουμε λάδι και ρίχνουμε το μπέικον. 

Όταν ροδίσει, προσθέτουμε τις πιπεριές και τα μανιτάρια, σωτάρουμε για λίγο σε μέτρια φωτιά και σβήνουμε με το κρασί. 

Μόλις εξατμιστεί αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.


ΓΕΜΙΣΗ ΑΡΧΗ  ΓΕΜΙΣΗ ΒΡΑΣΜΕΝΗ 2 


Αποσύρουμε τη γέμιση από τη φωτιά, την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και προσθέτουμε το τυρί και τον τραχανά.

Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε δύο φύλλα, λαδωμένα ανάμεσα. 

Χωρίζουμε τη γέμιση στα 3 και απλώνουμε το 1/3. 

Καλύπτουμε με το τρίτο φύλλο, λαδωμένο και σουρωμένο, ώστε να μην προεξέχει στα πλάγια.


ΓΕΜΙΣΗ ΜΕ ΤΥΡΙ ΠΡΩΤΗ ΓΕΜΙΣΗ


Συνεχίζουμε με άλλο 1/3 της γέμισης.

 Βάζουμε το τέταρτο φύλλο λαδωμένο και σουρωμένο, ώστε να μη βγαίνει έξω από το ταψί και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση.


ΜΕΣΑΙΟ ΦΥΛΛΟ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΕΜΙΣΗ


Καλύπτουμε με τα δύο τελευταία φύλλα, λαδωμένα ανάμεσα. 

Γυρίζουμε τις άκρες που περισσεύουν φτιάχνοντας κρόθο.


ΠΑΝΩ ΦΥΛΛΟ ΕΤΟΙΜΗ



Αν θέλουμε βάζουμε τυρί μέσα στον κρόθο πριν τον τυλίξουμε.



ΤΥΡΙ ΣΤΟΝ ΚΟΘΡΟ ΤΥΡΙ ΣΤΟΝ ΚΟΘΡΟ ΚΟΝΤΙΝΟ


Λαδώνουμε καλά την επιφάνεια της πίτας και τη ραντίζουμε με λίγο νερό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 1 ώρα περίπου.


 ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΤΑΨΙ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου