Διότι τα βρασμένα καρότα έχουν περισσότερες πολυφαινόλες από τα ωμά, το βράσιμο αυξάνει την απορρόφηση της β-καροτίνης και η β-καροτίνη την απορρόφηση του σιδήρου, οπότε ορθώς προσθέτουμε στις φακές καρότο.
Και ακόμη ορθότερα ξεκινάμε το γεύμα με …
Καροτόσουπα
υλικά:
7-8 καρότα
1 κρεμμύδι
1 κουταλιά αλεύρι
1-1,5 λίτρο ζωμός
Προαιρετικά:
πατάτα, σελινόριζα, άσπρο ραπάνι
Σωτάρουμε σε λίγο λάδι το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, προσθέτουμε το αλεύρι και καβουρντίζουμε ελαφρά.
Ρίχνουμε τα καρότα κομμένα σε κομμάτια, τα άλλα λαχανικά αν τα χρησιμοποιήσουμε, και το ζωμό.
Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά, τα πολτοποιούμε, προσθέτουμε –αν χρειάζεται- αλάτι και πιπέρι και βράζουμε μέχρι να πήξει η σούπα όσο μας αρέσει.
Σερβίρουμε τη σούπα σκέτη ή με μια κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι.
Μαροκινή καροτοσαλάτα με πορτοκάλι
υλικά:
καρότα
χυμός από 1 πορτοκάλι και ξύσμα από μισό
χυμός από μισό λεμόνι
κύμινο
Καθαρίζουμε τα καρότα και τα βράζουμε ολόκληρα σε άφθονο αλατισμένο νερό για 7΄.
Τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες.
Σ' ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο, ρίχνουμε τις ροδέλες του καρότου και σωτάρουμε για 4΄-5΄.
Προσθέτουμε το χυμό και βράζουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
Ρίχνουμε το ξύσμα και το κύμινο, ανακατεύουμε 2΄ και σερβίρουμε τη σαλάτα χλιαρή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου