Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Ντομάτες γεμιστές με κοφτό μακαρονάκι και τυριά ...

... Οι καημένες  οι ντομάτες είναι καλόβολες και δεκτικές. Τις γεμίζουμε με ρύζι και μυρωδικά, δε λένε όχι. Πειραματιζόμαστε με κους-κους και πλιγούρι και μας βγάζουν ασπροπρόσωπες. Τις γεμίζουμε με ανθότυρο, με καλαμπόκι και φασόλια, με σπανάκι και μπέικον και λένε ναι σε όλα. Τις παντρεύουμε με τόνο, καμία αντίρρηση. Με αυγά και ρυζοσαλάτα και το χαίρονται σα μικρά παιδιά. Είμαι σίγουρη ότι θα ξετρελαθούν με το κοφτό μακαρονάκι ...


Ντομάτες γεμιστές με κοφτό μακαρονάκι και τυριά





υλικά:
5 μεγάλες ντομάτες
160 γρ. μισό κοφτό μακαρονάκι ή άλλο μικρό ζυμαρικό
70 γρ. ημίσκληρο τυρί (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
30 γρ. γραβιέρα ή ρεγκάτο
40 γρ. ξηρή μυζήθρα
ρίγανη, θυμάρι, βασιλικός

Για τη μπεσαμέλ:
30 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 ml γάλα (εδώ με χαμηλά λιπαρά)





Πλένουμε τις ντομάτες και τις στεγνώνουμε.





Κόβουμε ένα καπάκι από κάθε ντομάτα και τις αδειάζουμε με ένα κουταλάκι.





Τις αλατοπιπερώνουμε και τις γυρνάμε ανάποδα να στραγγίξουν.





Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, για 1΄-2΄ λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία, τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά. 





Τρίβουμε τα τυριά στο χοντρό τρίφτη ( η μυζήθρα ήταν ήδη ψιλοτριμμένη).





Για τη μπεσαμέλ λυώνουμε το βούτυρο/μαργαρίνη σε κατσαρολάκι και ρίχνουμε το αλεύρι.





Καβουρντίζουμε ελαφρά και προσθέτουμε το γάλα.

Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ, αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με μοσχοκάρυδο.





Αρωματίζουμε με τα περισσότερα μυρωδικά τα ζυμαρικά και  τα ρίχνουμε στη μπεσαμέλ.





Προσθέτουμε τα τυριά και ανακατεύουμε καλά.





Μοιράζουμε το μείγμα στις ντομάτες, τις αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψάκι και βάζουμε ανάμεσά τους τα καπάκια που κόψαμε.

Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα μυρωδικά.





Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου για 25΄-30΄. 





Σερβίρουμε.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου