Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Ντομάτες γεμιστές …

… Οι περισσότεροι εξήλθατε όξω, εγώ όμως ακόμα εφαρμόζω το “περάστε μέσα να κοιτάτε όξω” του Τσιφόρου.
 Μένω εντός. Και επί τα αυτά. Κι έχω κάθε μέρα χρόνο να γεμίσω. Σήμερα έχω και ντομάτες …



Ντομάτες γεμιστές







υλικά:
5 μεγάλες ντομάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι
1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 σκελίδες σκόρδο
1 ποτήρι ρύζι καρολίνα (200 γρ. περίπου)
πελτές ντομάτας
μαϊντανός, δυόσμος







Πλένουμε τις ντομάτες και κόβουμε οριζόντια ένα καπάκι στο πάνω μέρος τους αφήνοντας ένα μικρό τμήμα άκοπο, ώστε να παραμένει ενωμένο με τη ντομάτα.






Αδειάζουμε το εσωτερικό κάθε ντομάτας με κουταλάκι και ψιλοκόβουμε την ψίχα που αφαιρέσαμε.






Ζεσταίνουμε 3-4 κουταλιές λάδι και ροδίζουμε το κρεμμύδι να μαλακώσει.

Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι σε ροδέλες και το σκόρδο σε φετάκια και τα σωτάρουμε μαζί.






Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε 3΄-4΄ να γυαλίσει.

Προσθέτουμε την ψίχα της ντομάτας, τον πελτέ, (ένα ξεχασμένο κολοκυθάκι), το μαϊντανό και μια πρέζα ξερό δυόσμο.






Ρίχνουμε 1 κούπα ζωμό κότας ή νερό, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, καπακώνουμε και μαγειρεύουμε για 10΄, να πιει το ρύζι τα υγρά και να μισομαλακώσει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρά.






Αλατίζουμε το εσωτερικό κάθε ντομάτας και ρίχνουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο. 

Μοιράζουμε τη γέμιση στις ντομάτες.






Κλείνουμε τα καπάκια, σκορπίζουμε την υπόλοιπη γέμιση γύρω από τις ντομάτες και βάζουμε, αν θέλουμε, μια πατάτα σε κομμάτια.






Περιχύνουμε το ταψί με 1-1,5 κούπα ζεστό νερό ή ζωμό. 

Προαιρετικά μπορούμε να ανακατέψουμε το νερό/ζωμό με λίγο πελτέ και λίγο λάδι και να περιχύσουμε τις ντομάτες και το ρύζι με το μείγμα.






Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄.

Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο, συμπληρώνουμε νερό αν χρειάζεται και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15΄-20΄. 

Στο τέλος του ψησίματος χρησιμοποιούμε το γκριλ ή το θερμό αέρα για να στεγνώσουμε την επιφάνεια του φαγητού.






Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου