Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Ντομάτες γεμιστές με καλαμπόκι, φασόλια και τυρί …

… Είπαμε, δεν είμαι και παιδούλα αλλά δεν είμαι και σαν την Πελοπόννησο. Αγέννητη μπορεί να μην ήμουν όταν προβαλλόταν Ο παράξενος ταξιδιώτης, αλλά σίγουρα ήταν αδύνατον να παρακολουθώ τον Αλεξανδράκη να καθηλώνει τα πλήθη με το μυστηριώδη χαρτοφύλακα μονίμως δεμένον με αλυσίδα στο χέρι του.

taxidiwtis  exwfyllo


Ακουστά μόνο τον είχα τον παράξενο ταξιδιώτη και τον θυμήθηκα σήμερα που μπήκε στο σπίτι μου. Όχι ο ίδιος, γιατί τότε θα χρειαζόμουν τους ghostbusters ή θα γινόμουν πάμπλουτη κόβοντας εισιτήρια. Ένας μικρός παράξενος ταξιδιώτης σκαρφάλωσε στον τοίχο της κουζίνας μου κι έκοβε τις πρωινές του βόλτες όταν τον εντόπισα.
Ένα σαμιαμίδι ήταν, μικρό, τοσοδούλι, αλλά ορεξάτο και ζωηρό. Αυτό μας κοιτούσε αφ’ υψηλού κι εμείς στραβολαιμιάζοντας προς τα πάνω, όπως ο Μπόλεκ κι ο Λόλεκ.


samiamidi2.
samiamidi

Οι Ινδιάνοι της Αριζόνα το θεωρούσαν καλό οιωνό, στα νησιά της Πολυνησίας ήταν θεότητα και το λάτρευαν, στην Αφρική πάλι, αν έμπαινε σε καλύβα, έκαιγαν την καλύβα.
Θα ταυτιστώ με τους πρώτους και θα το εκλάβω ως μια εξωτική πινελιά καλοτυχίας. Εκτός του ότι χρειάζομαι επειγόντως λίγη καλή τύχη, το βρίσκω μάλλον υπερβολικό να κάψω το σπίτι μου για ένα σαμιαμίδι, όνομα και πράμα.
Και θα φτιάξω προς τιμήν του ένα φαγητό με καλαμπόκι και κόκκινα μεξικάνικα φασόλια …


Ντομάτες γεμιστές με καλαμπόκι, φασόλια και τυρί


ΠΙΑΤΟ  


υλικά: 
5 μέτριες ντομάτες
3/4 κούπας βρασμένο καλαμπόκι (από κονσέρβα)
1  κούπα κόκκινα φασόλια (kidney beans)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κούπα ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί
3/4 κούπας ημίσκληρο τυρί με χαμηλά λιπαρά ή τσένταρ
ελάχιστη καυτερή πιπεριά ή λίγο μείγμα τσίλι
1 κουταλιά χυμός λεμονιού





Αφαιρούμε ένα καπάκι από τις ντομάτες και τις αδειάζουμε προσεκτικά με κουτάλι. Κρατάμε τη σάρκα για
ντάκους, στραπατσάδες ή ντοματόρυζο και αλατοπιπερώνουμε τις ντομάτες.


ΝΤΟΜΑΤΕΣ

 
Ζεσταίνουμε σε τηγάνι 2 κουταλιές λάδι και σωτάρουμε ελαφρά τα φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες. Προσθέτουμε το καλαμπόκι και τα σωτάρουμε μαζί για 5΄. Ρίχνουμε τα φασόλια και το τσίλι και συνεχίζουμε για άλλα 5΄. Προσθέτουμε το μισό ψωμί, το μισό τυρί, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

*Αν παραλείψουμε το τυρί ή το αντικαταστήσουμε με μη γαλακτοκομικό προϊόν, έχουμε ένα θρεπτικό και χορταστικό νηστίσιμο ή χορτοφαγικό πιάτο.


ΓΕΜΙΣΗ ΑΡΧΗ

 ΜΕ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ 


Μοιράζουμε τη γέμιση στις ντομάτες. 


ΓΕΜΙΣΜΑ 

ΓΕΜΙΣΤΕΣ



Αναμειγνύουμε το υπόλοιπο ψωμί και το υπόλοιπο τυρί, ρίχνουμε 2 κουταλιές λάδι και καλύπτουμε τις ντομάτες. Τις ραντίζουμε με λάδι και σ
κεπάζουμε με αλουμινόχαρτο 



ΚΑΛΥΨΗ

ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ 



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 20΄ περίπου. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες και να αποκτήσουν μια τραγανή ξεροψημμένη κρούστα.


ΣΤΑ ΜΙΣΑ

ΨΗΜΜΕΝΕΣ ΚΟΝΤΙΝΟ 



Αφήνουμε τις ντομάτες να σταθούν για 5΄ και σερβίρουμε.


ΕΤΟΙΜΕΣ

ΠΙΑΤΟ ΦΛΟΥ

ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου