Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

Φασολάκια με πέταλα …


petala



… Ναι, γάτα με πέταλα είμαι και δε ντρέπομαι καθόλου. Και πεταλώνω από ψύλλους μέχρι φασολάκια.
Ιδίως φασολάκια. Τα οποία ουδόλως συμπαθούν πατήρ τε και θυγάτηρ αναγκάζοντάς με να τα εξορίσω από το σιτηρέσιο προς μεγάλη χαρά δική τους, αλλά και του αρακά που έγινε διπλοθεσίτης.
Μέχρι που τα λυπήθηκα να μένουν στο ράφι και στα αζήτητα και αποφάσισα να τα παντρέψω. Μ’ ένα από εκείνα τα γυριστά λουκάνικα που στη Βόρεια Ελλάδα τα λένε πέταλα.
Και εγένετο γάμος κι η σάρκα μία τους ήταν όνειρο και ζήσαμε εμείς καλά κι εμείς καλύτερα …



Φασολάκια με πέταλα



IMG_20180825_135640



υλικά:
1 κιλό πλατιά φασολάκια (εδώ κατεψυγμένα)
1 πέταλο ή μεγάλο χωριάτικο λουκάνικο ή σουτζούκι
2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
1/2 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
1 κουταλιά τοματοπελτές
μαϊντανός
ζεστό νερό ή ζωμός
λίγο κρασί




Σε λίγο νερό και μέτρια φωτιά αχνίζουμε το κρεμμύδι να μαλακώσει για 5΄-10΄. 

Ρίχνουμε 3-4 κουταλιές λάδι και προσθέτουμε το πέταλο κομμένο σε ροδέλες. 

Τα αφήνουμε να ψηθούν καλά από τη μια μεριά και τα γυρίζουμε να πάρουν χρώμα κι από την άλλη.



IMG_20180825_084610IMG_20180825_085052



Σβήνουμε με λίγο κρασί και προσθέτουμε τη ντομάτα και τον πελτέ διαλυμένον σε λίγο ζεστό νερό.

Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 5΄.



IMG_20180825_085151IMG_20180825_085418



Ρίχνουμε τα φασολάκια και ανακατεύουμε προσεκτικά. 

Αν είναι κατεψυγμένα, τα αφήνουμε πρώτα περίπου 5΄ ώστε να μαλακώσουν εκείνα που βρίσκονται από κάτω κι ύστερα προσεκτικά τα γυρνάμε για να ξεπαγώσουν και τα υπόλοιπα και να αναμειχθούν με τη σάλτσα.



IMG_20180825_085857IMG_20180825_090223



Προσθέτουμε μαϊντανό και ζεστό νερό ή ζωμό μέχρι να σκεπαστούν.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, καπακώνουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα φασολάκια (περίπου 40΄).



IMG_20180825_090443IMG_20180825_101928IMG_20180825_103511



Αδειάζουμε το φαγητό μαζί με τη σάλτσα του σε μεγάλο ανοξείδωτο ή αντικολλητικό ταψί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να στεγνώσουν τα φασολάκια (περίπου 30΄-40΄).



IMG_20180825_111535IMG_20180825_112602IMG_9271IMG_9270



Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με φέτα, κατίκι ή τυρί cottage αν αποφεύγουμε αλάτι και λιπαρά.



IMG_20180825_135532IMG_20180825_135542IMG_20180825_135552IMG_20180825_135610IMG_20180825_135555IMG_20180825_135645









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου