… Ναι, γάτα με πέταλα είμαι και δε ντρέπομαι καθόλου. Και πεταλώνω από ψύλλους μέχρι φασολάκια.
Ιδίως φασολάκια. Τα οποία ουδόλως συμπαθούν πατήρ τε και θυγάτηρ αναγκάζοντάς με να τα εξορίσω από το σιτηρέσιο προς μεγάλη χαρά δική τους, αλλά και του αρακά που έγινε διπλοθεσίτης.
Μέχρι που τα λυπήθηκα να μένουν στο ράφι και στα αζήτητα και αποφάσισα να τα παντρέψω. Μ’ ένα από εκείνα τα γυριστά λουκάνικα που στη Βόρεια Ελλάδα τα λένε πέταλα.
Και εγένετο γάμος κι η σάρκα μία τους ήταν όνειρο και ζήσαμε εμείς καλά κι εμείς καλύτερα …
Φασολάκια με πέταλα
υλικά:
1 κιλό πλατιά φασολάκια (εδώ κατεψυγμένα)
1 πέταλο ή μεγάλο χωριάτικο λουκάνικο ή σουτζούκι
2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
1/2 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
1 κουταλιά τοματοπελτές
μαϊντανός
ζεστό νερό ή ζωμός
λίγο κρασί
Σε λίγο νερό και μέτρια φωτιά αχνίζουμε το κρεμμύδι να μαλακώσει για 5΄-10΄.
Ρίχνουμε 3-4 κουταλιές λάδι και προσθέτουμε το πέταλο κομμένο σε ροδέλες.
Τα αφήνουμε να ψηθούν καλά από τη μια μεριά και τα γυρίζουμε να πάρουν χρώμα κι από την άλλη.
Σβήνουμε με λίγο κρασί και προσθέτουμε τη ντομάτα και τον πελτέ διαλυμένον σε λίγο ζεστό νερό.
Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 5΄.
Ρίχνουμε τα φασολάκια και ανακατεύουμε προσεκτικά.
Αν είναι κατεψυγμένα, τα αφήνουμε πρώτα περίπου 5΄ ώστε να μαλακώσουν εκείνα που βρίσκονται από κάτω κι ύστερα προσεκτικά τα γυρνάμε για να ξεπαγώσουν και τα υπόλοιπα και να αναμειχθούν με τη σάλτσα.
Προσθέτουμε μαϊντανό και ζεστό νερό ή ζωμό μέχρι να σκεπαστούν.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, καπακώνουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα φασολάκια (περίπου 40΄).
Αδειάζουμε το φαγητό μαζί με τη σάλτσα του σε μεγάλο ανοξείδωτο ή αντικολλητικό ταψί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να στεγνώσουν τα φασολάκια (περίπου 30΄-40΄).
Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με φέτα, κατίκι ή τυρί cottage αν αποφεύγουμε αλάτι και λιπαρά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου