… Πέέντε, δέκα, δεκαπέντε, είκοσι, εικοσπέντε … Ώπα, καλά είσαι.
Εικοσιπέντε λοιπόν. Χρόνια γάμου. Αργυρή επέτειος, από ασήμι γιαννιώτικο. Ή απλά ένας διψήφιος αριθμός.
Γιατί μετράμε τα χρόνια; Για να επιβεβαιώνουμε τη μικρή, εφήμερη νίκη μας απέναντι στον πανδαμάτορα; Για να καμαρώσουμε για την υπομονή, την αντοχή, το πείσμα και την αγάπη που μας ανέβασαν στο υψόμετρο των 25;
Κι άμα πέσω από κει βασιλιά μου; Τουλάχιστον θα έχω χαρεί τη σπάνια θέα.
Δεν τα μετράω τα χρόνια λοιπόν. Μετράω και μαζεύω στιγμές, μνήμες κι εμπειρίες. Και χρώματα, από το πιο σκοτεινό και δυσοίωνο μαύρο μέχρι το λαμπερό κίτρινο της Αρλ. Ούτε άλμπουμ ανοίγω, ούτε αναπολώ, ούτε χαζεύω παλιές φωτογραφίες. Ό,τι αξίζει έχει καταγραφεί στο σκληρό. Κι έπειτα, πολύ λίγη σχέση έχω μ’ εκείνο το μπερδεμένο κοριτσάκι με τα παλιομοδίτικα γυαλιά, τις γαμήλιες μπούκλες και το νυφικό που στεκόταν ξένο απάνω του. Γιατί τότε δεν ήξερα ούτε πού πάω εγώ, ούτε πού παν τα τέσσερα. Ενώ τώρα έχω μετρήσει επακριβώς τ’ απίδια του σάκου, ξέρω ο βλάχος τι έχει ο στράιστος, έμαθα ακόμη και πόσο κάνει άλμα x κοντώ. Και νομίζω ότι τώρα ξέρεις κι εσύ. Γι’ αυτό βαστάω γερά, κρατάω καλά.
Μες τις καρδιές μας αρχινάει το πανηγύρι …
Σαρλότ πορτοκάλι
υλικά:
250 γρ. τυρί μασκαρπόνε
200 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
100 γρ. ζάχαρη άχνη
1-2 κουταλιές λικέρ πορτοκάλι
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
σαβαγιάρ
μαρμελάδα πορτοκάλι
χυμός πορτοκαλιού
Χτυπάμε στο μίξερ το μασκαρπόνε, το τυρί κρέμα, το γιαούρτι και την άχνη ν’ αφρατέψουν.
Αρωματίζουμε με το λικέρ και το ξύσμα και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3΄- 4΄ακόμη.
Καλύπτουμε με λαδόκολλα τον πυθμένα μιας φόρμας με αποσπώμενο πάτο και διάμετρο 20 εκ. και στρώνουμε τη μισή κρέμα.
Βάζουμε από πάνω μια στρώση σαβαγιάρ, συμπληρώνοντας τα κενά με μικρότερα κομμάτια.
Τα ραντίζουμε με λίγο χυμό πορτοκαλιού και τα καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
Φτιάχνουμε μια δεύτερη στρώση με σαβαγιάρ και αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο για 3-4 ώρες.
Αναποδογυρίζουμε τη σαρλότ και την ξεφορμάρουμε προσεκτικά αφαιρώντας το αντικολλητικό χαρτί.
Απλώνουμε στην επιφάνεια του γλυκού τη μαρμελάδα πορτοκάλι αραιώνοντάς την, αν χρειαστεί, με ελάχιστο ζεστό νερό.
Κόβουμε στη μέση μερικά σαβαγιάρ, τα αλείφουμε ελαφρά με λίγη μαρμελάδα και τα κολλάμε γύρω-γύρω στην κρέμα, δημιουργώντας έναν μπισκοτένιο ‘φράχτη’.
Σερβίρουμε λαμπερά, χορταστικά κομμάτια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου