… Όχι που να το παινευτώ αλλά εμείς οι Ηπειρώτες είμαστε κορυφαίοι φουρναραίοι. Εξαποανέκαθεν μάλιστα κρατάμε όλη την αρτοποιία να - όπως ο Κοσμάς ο Σκούταρης το νησί.
Αλλά τα τελευταία χρόνια είμαστε και οι βασιλιάδες του κοτόπουλου. Τι Κεντάκυ τσίκεν κι ο παπιονάκιας κολονέλος με τα γυαλιά και το μουσάκι.
Ηπειρώτικο κοτόπουλο κι άγιος ο θεός. Και εκτροφείου, και ελευθέρας βοσκής, και ορεινά και μαύρα κι ό,τι θέλει ο καθένας. Κι επειδή έχουμε πολλά κοτόπουλα, έχουμε και πολλά παράγωγα. Το τελευταίο που δοκίμασα ήταν ένα χωριάτικο λουκάνικο από κοτόπουλο, με πολύ καλό πίνακα διατροφικής αξίας και χαμηλά κορεσμένα λιπαρά, γιατί έχουμε και χοληστερίνη.
Κι επειδή ο καιρός δε σηκώνει σπετζοφάι -και κρίμα γιατί έχει άφθονες πιπεριές, προτίμησα τη λαδόκολλα …
Λουκάνικα κοτόπουλου στη λαδόκολλα
υλικά:
2 μεγάλα χωριάτικα λουκάνικα από κοτόπουλο
1/2 κόκκινη, 1/2 πράσινη, 1/2 κίτρινη πιπεριά
1 μικρό κρεμμύδι
3-4 λιαστές ντομάτες (σε λάδι)
1 μπάλα μοτσαρέλα (ή χαλούμι)
1 κούπα μανιτάρια (προαιρετικά)
φλούδα λεμονιού
ρίγανη ή θυμάρι
λίγο λευκό κρασί
Κόβουμε με το ψαλίδι της κουζίνας τα λουκάνικα σε χοντρές ροδέλες.
Πλένουμε τις πιπεριές και τις κόβουμε με το χέρι σε χοντρά κομμάτια.
Κόβουμε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια σε φετάκια.
Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε ταψάκι και βάζουμε χιαστί από πάνω της μία δεύτερη λαδόκολλα.
Ρίχνουμε το λουκάνικο και σκορπίζουμε από πάνω τις πιπεριές, το κρεμμύδι και τα μανιτάρια.
Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες και τη λεμονόφλουδα, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, αρωματίζουμε με ρίγανη και περιχύνουμε με λίγο κρασί.
Ρίχνουμε και τη μοτσαρέλα, κομμένη σε μικρά κομμάτια.
Καλύπτουμε με μια τρίτη λαδόκολλα και συρράπτουμε τις άκρες δημιουργώντας ένα χάρτινο θόλο πάνω από το φαγητό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 30΄-40΄.
Ανοίγουμε τη λαδόκολλα προσεκτικά και ελέγχουμε το ψήσιμο.
Αν θέλουμε τα αφήνουμε για λίγο ακόμη στο φούρνο με ανοιχτή τη λαδόκολλα, για περισσότερο χρώμα.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου