… Αντελίνα με αποκάλεσε ο άντρας μου με την πρώτη μπουκιά. Βαρύς ο λόγος σου, άντρα μου. Έτσι εύκολα φτάνεις την Αντελίνα, την αξεπέραστη μαγείρισσα του Μονταλμπάνο; Εκείνη τα μαγείρευε από τα γεννοφάσκια της τα φαγητά του τόπου της και τα έπαιζε στα δάχτυλα.
Εκτός αν η ομοιότητά μας έγκειται στο ότι κι εκείνος παρατάει μονίμως το σπίτι σε κακό χάλι ξέροντας ότι την άλλη μέρα θα συμμαζέψει η Αντελίνα.
Παρότι η συνταγή δεν ήταν και πολύ εύκολη και ήθελε το χρόνο και τον κόπο της, εγώ τα διέθεσα και τα δύο με ενθουσιασμό. Και τα μπαρμπούνια τα πέτυχα και με το παραπάνω.
Θα το επιβεβαίωνε κι ο Σάλβο, αφού όμως πρώτα τα έτρωγε όλα μόνος του …
Μπαρμπούνια φιλέτο alla mediterranea
υλικά:
8 μπαρμπούνια
20 τοματίνια τσαμπί
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
40 γρ. ξανθή σταφίδα
2 κουταλιές κάππαρη
40 γρ. κουκουνάρι
40 γρ. ελιές Καλαμών σε ροδέλες
μαϊντανός και βασιλικός
Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε χλιαρό νερό να φουσκώσουν.
Βάζουμε την κάππαρη σε νερό να ξαρμυρίσει και την ξεπλένουμε καλά.
Βγάζουμε από τα μπαρμπούνια τα λέπια, που είναι πολλά και κάπως σκληρά, αφαιρούμε τα εντόσθια και τα πλένουμε καλά.
Τα φιλετάρουμε με το πιο κοφτερό μαχαίρι που έχουμε.
Να διευκρινίσω ότι είμαι μια εργαζόμενη μητέρα, μια καλή νοικοκυρά και δεν έχω ούτε σπουδές και ικανότητες σεφ ούτε το μαχαίρι του νίντζα. Επίσης δεν έχω ξαναφιλετάρει ποτέ ψάρι, πόσο μάλλον μπαρμπούνι που είναι και μικρό. Ακολουθώντας την κοινή λογική πέρασα το μαχαίρι κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης και από τις δύο πλευρές, έβγαλα δύο φιλέτα και αφαίρεσα όσο περισσότερα κόκκαλα μπορούσα.
Καβουρντίζουμε το κουκουνάρι σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία, να πάρει χρώμα και να βγάλει τη χαρακτηριστική μυρωδιά του.
Βγάζουμε το κουκουνάρι και βάζουμε στο τηγάνι 2-3 κουταλιές λάδι να ζεσταθούν.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο και τα σωτάρουμε να πάρουν χρώμα για 4΄-5΄.
Ρίχνουμε το κουκουνάρι, τις ελιές, την κάππαρη και τις σταφίδες καλά στραγγισμένες και σωτάρουμε για άλλα 5΄.
Προσθέτουμε προσεκτικά τα τοματίνια μαζί με το κοτσάνι τους και αλατοπιπερώνουμε.
Καπακώνουμε και τα αφήνουμε σε πιο χαμηλή φωτιά για 15΄, να σκάσουν και να μαλακώσουν τα τοματίνια.
Αφαιρούμε τα τοματίνια και αδειάζουμε τα υπόλοιπα σε ταψί που έχουμε πρώτα λαδώσει ελαφρά.
Αραδιάζουμε από πάνω τα φιλέτα του μπαρμπουνιού, με το δέρμα προς τα πάνω.
Βάζουμε και τα τσαμπιά με τα τοματίνια, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Σκορπίζουμε από πάνω τα μυρωδικά, μαϊντανό ή βασιλικό ή και τα δύο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς κελσίου, για 7΄-10΄.
Σερβίρουμε.