Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Μπρόκολο γκρατέν με τυριά …

… Πώς ήθελα να έχω ένα και δύο και τρία και τέσσερα τυριά. Γιατί παιδιά δεν ήθελα ποτέ να έχω τόσα, απ’ την αρχή το ήξερα. Ένα παιδί, που κάνει για δέκα. Το δέκα το καλό.
Τυριά λοιπόν ήθελα, όχι για τα φερώνυμα ριγκατόνι αλλά για το μπρόκολο που μου έμεινε στην κατάψυξη και λέω να το ξεχειμωνιάσω πια. Τέσσερα τυριά ήθελε, το ένα μου έλειπε, το καπνιστό αλλά καλύτερα. Εξάλλου στην καλύβα τη δική μου απαγορεύεται το κάπνισμα  …



Μπρόκολο γκρατέν με τυριά



IMG_20180505_131051

 

υλικά:
650 γρ. μπρόκολο (εδώ κατεψυγμένο)
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι (εδώ 0%)
200 ml κρέμα γάλακτος (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
2 αυγά
1 κουταλιά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρ. φέτα
80 γρ. ημίσκληρο τυρί (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
30 γρ. γραβιέρα






Ζεματάμε το μπρόκολο ίσα να μαλακώσει και να τρυπιέται με πηρούνι. 

Το στραγγίζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και το χωρίζουμε σε μικρότερα μπουκετάκια.

Χτυπάμε τα αυγά με τον αυγοδάρτη και ρίχνουμε το γιαούρτι.

 Μόλις αναμειχθούν, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, λίγο αλάτι και πιπέρι.

 Σπάμε τη φέτα με το χέρι και τρίβουμε το ημίσκληρο στο χοντρό τρίφτη και τη γραβιέρα στο λεπτό.

Τα προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε.



IMG_20180505_122702

IMG_20180505_123024

Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και αραδιάζουμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου.

 Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και περιχύνουμε με το μείγμα κρέμας και τυριών.



IMG_20180505_123125

IMG_20180505_123141

IMG_20180505_123205 


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς κελσίου για 35΄ περίπου.

 Προς το τέλος του ψησίματος χρησιμοποιούμε το θερμό αέρα ή το γκριλ για να ‘γκρατινάρουμε’ την επιφάνεια του φαγητού.



IMG_20180505_131058

IMG_20180505_131102
IMG_20180505_131108
IMG_20180505_131111

SAM_7365


Σερβίρουμε.



SAM_7359

SAM_7361
SAM_7364
SAM_7363






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου