… Βίβα Μέχικο με τις τορτίγιες σου. Μας έχουν λύσει τα χέρια αντικαθιστώντας το ψωμί στο καθημερινό μας κολατσιό – τύλιξε σε μια τορτίγια λίγο τριμμένο ημίσκληρο με χαμηλά λιπαρά, μια φέτα γαλοπούλα, λίγη σαλάτα κηπουρού και ρόκα ή μαρούλι κι έχεις ένα διακριτικό κομψό δεκατιανό που τρώγεται κομψά και διακριτικά. Οι τορτίγιες είναι η βάση για ένα σωρό συνταγές, αντικαθιστούν τη ζύμη για πίτσα όταν βιαζόμαστε ή το φύλλο σε μια πίτα χωρίς γλουτένη, μαγειρεύονται ευφάνταστα, γίνονται αλμυρές αλλά και γλυκές, με λαχανικά ή με κρέας, λαχταριστά μπουρίτος, με δυο λόγια είναι υπέροχες. Κι αφού το Μέχικο μόλις γιόρτασε την Cinco de Mayo του, την εθνική του 5η Μαΐου, γιατί να μη γιορτάσουμε μαζί του κι εμείς …
Μεξικάνικη πίτα με τορτίγιες, φασόλια και αυγά
υλικά:
4 μεγάλες τορτίγιες ή 6 μικρές
3-4 αυγά
1 κονσέρβα κόκκινα φασόλια (kidney beans)
1 μικρή κονσέρβα καλαμπόκι
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι
μισή καυτερή πράσινη πιπεριά
μπούκοβο γλυκό
50 γρ. ημίσκληρο τυρί με χαμηλά λιπαρά
προαιρετικά: 1 κύβος βοδινού
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε σε 2 κουταλιές λάδι αφού το αλατίσουμε ελαφρά, μέχρι να χρυσίσει.
Προσθέτουμε λίγο μπούκοβο, τον κύβο αν τον χρησιμοποιήσουμε, και τη ντομάτα κονκασέ και βράζουμε για 5΄.
Ξεπλένουμε τα φασόλια και το καλαμπόκι από το υγρό της κονσέρβας, τα στραγγίζουμε καλά και τα ρίχνουμε στη σάλτσα.
Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για άλλα 5΄.
Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και στρώνουμε τις τορτίγιες με τρόπο που να πατάνε ελαφρά ή μία στην άλλη και να καλύπτουν και τα πλάγια του σκεύους.
Αδειάζουμε τη σάλτσα πάνω στις τορτίγιες και δημιουργούμε με κουτάλι 3-4 κοιλότητες.
Σπάμε από ένα αυγό σε κάθε κοιλότητα και τα αλατίζουμε ελαφρά.
Σκορπίζουμε από πάνω το τριμμένο τυρί, ρίχνουμε την καυτερή πιπεριά σε ροδέλες και λίγο μπούκοβο ακόμη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου για 20΄.
Προς το τέλος του ψησίματος χρησιμοποιούμε το γκριλ ή το θερμό αέρα για να πάρει ωραίο χρώμα η επιφάνεια του φαγητού.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου