… Έρωτας είναι η αιτία που έπεσα στην αμαρτία. Κι όπως όλοι ξέρουμε, εκτός από μένα που δεν πίνω ποτέ, είναι γλυκό το πιοτό της αμαρτίας. Κι έτσι εγώ ο κουνουπιδοφάγος που αποφεύγω ό,τι έχει μάτια, ακόμη και τα μαυρομάτικα φασόλια, έφτιαξα για σένα την αγάπη μου μια …
Αρνίσια συκωταριά λαδορίγανη
υλικά:
1 αρνίσια συκωταριά (εδώ 650 γρ.)
1/2 ποτηράκι λευκό κρασί
1/2 ποτηράκι λάδι
χυμός λεμονιού
ρίγανη
Έχουμε συνηθίσει οι συκωταριές που τρώμε να κολυμπούν στο λάδι και όλοι λατρεύουμε τα μακροβούτια με ψωμοντούφεκο.
Μπορούμε να το κάνουμε και στο σπίτι ή να περιορίσουμε την ποσότητα λαδιού στην απαραίτητη για το σωστό μαγείρεμα του φαγητού.
Εγώ προτίμησα να χρησιμοποιήσω μόνο λίγες κουταλιές κατά το μαγείρεμα και στο τέλος του, αφού ήταν έτοιμη η συκωταριά, την έβγαλα σε πιάτο κι έριξα στην κατσαρόλα ωμό ελαιόλαδο μαζί με χυμό από λεμόνι (από μισό έως ένα).
Έξυσα με πηρούνα από σιλικόνη ό,τι είχε κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας κι έφτιαξα ένα αυτοσχέδιο νόστιμο λαδολέμονο.
Ξεπλένουμε τη συκωταριά κάτω από τρεχούμενο νερό.
Βάζουμε σε φαρδιά και ψηλή κατσαρόλα μπόλικο νερό, ρίχνουμε τη συκωταριά και αφήνουμε να πάρει βράση.
Όταν αρχίσει να βράζει, μπροστά στα αθώα παιδικά μας μάτια και μέσα στην ταπεινή μας κουζίνα θα εκραγεί το ηφαίστειο Κιλαουέα.
Κοχλασμοί, ατμοί, αναθυμιάσεις, ομίχλη και μπόλικος αφρός τον οποίον αφαιρούμε διαρκώς μ’ ένα κουτάλι μέχρι να σταματήσει να βγαίνει.
Αφήνουμε τη συκωταριά να βράσει για 5΄, τη στραγγίζουμε, την ξεπλένουμε και την κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
Πλένουμε πολύ καλά την κατσαρόλα.
Βοηθάει πολύ αν ρίξουμε υγρό για πιάτα πάνω σε μια λεμονόκουπα και τρίψουμε πρώτα καλά μ’ αυτήν την κατσαρόλα για να διαλυθούν και να φύγουν τα κατάλοιπα του κρέατος. Την ξεπλένουμε και την πλένουμε κανονικά με σφουγγάρι.
Βάζουμε όσο λάδι επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε στην κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε τα κομμάτια της συκωταριάς.
Τα αφήνουμε να πάρουν χρώμα από τη μια πλευρά και τα γυρνάμε να ροδίσουν και από την άλλη.
Μετά από 5΄ ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε να πάρει βράση, καπακώνουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 20΄-25΄.
Στο τελευταίο δεκάλεπτο αλατοπιπερώνουμε και στο τελευταίο πεντάλεπτο αρωματίζουμε με τη ρίγανη.
Ξεκαπακώνουμε την κατσαρόλα και ελέγχουμε τη συκωταριά.
Αν τη θέλουμε πιο σκληροπυρηνική, ρίχνουμε λίγο λάδι ακόμη και την αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 3΄-4΄, ουσιαστικά τηγανίζοντάς την.
Σβήνουμε με το λεμόνι.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου