… Πώς ήθελα να έχω ένα και δύο και τρία και τέσσερα τυριά. Γιατί παιδιά δεν ήθελα ποτέ να έχω τόσα, απ’ την αρχή το ήξερα. Ένα παιδί, που κάνει για δέκα. Το δέκα το καλό.
Τυριά λοιπόν ήθελα, όχι για τα φερώνυμα ριγκατόνι αλλά για το μπρόκολο που μου έμεινε στην κατάψυξη και λέω να το ξεχειμωνιάσω πια. Τέσσερα τυριά ήθελε, το ένα μου έλειπε, το καπνιστό αλλά καλύτερα. Εξάλλου στην καλύβα τη δική μου απαγορεύεται το κάπνισμα …
Μπρόκολο γκρατέν με τυριά
υλικά:
650 γρ. μπρόκολο (εδώ κατεψυγμένο)
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι (εδώ 0%)
200 ml κρέμα γάλακτος (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
2 αυγά
1 κουταλιά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρ. φέτα
80 γρ. ημίσκληρο τυρί (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
30 γρ. γραβιέρα
Ζεματάμε το μπρόκολο ίσα να μαλακώσει και να τρυπιέται με πηρούνι.
Το στραγγίζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και το χωρίζουμε σε μικρότερα μπουκετάκια.
Χτυπάμε τα αυγά με τον αυγοδάρτη και ρίχνουμε το γιαούρτι.
Μόλις αναμειχθούν, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, λίγο αλάτι και πιπέρι.
Σπάμε τη φέτα με το χέρι και τρίβουμε το ημίσκληρο στο χοντρό τρίφτη και τη γραβιέρα στο λεπτό.
Τα προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και αραδιάζουμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου.
Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και περιχύνουμε με το μείγμα κρέμας και τυριών.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς κελσίου για 35΄ περίπου.
Προς το τέλος του ψησίματος χρησιμοποιούμε το θερμό αέρα ή το γκριλ για να ‘γκρατινάρουμε’ την επιφάνεια του φαγητού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου