… Βάγια κι όλα εξαρτώνται από το άρθρο.
Αν είναι γένους θηλυκού, τουτέστιν η βάγια, σημαίνει ότι έχεις κάτι από Αρετούσα, πριγκιπέσσα Ιζαμπώ, μεσαιωνική κόρη -άντε και κόρη Φουρτουνάτση, και σε φροντίζει η βάγια σου ολημερίς κι ολονυχτίς.
Αν είναι γένους ουδετέρου, τουτέστιν τα βάγια, σημαίνει ότι πρέπει ν’ ανασκουμπωθείς και να μαγειρέψεις κανένα ψάρι …
Βακαλάος μαγειρευτός με σπανάκι και σέσκουλα
υλικά:
700 γρ. βακαλάος (εδώ κατεψυγμένος)
500 γρ. σπανάκι
500 γρ. σέσκουλα
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
μισό ματσάκι άνηθος
1/2 κουτ. γλ. τοματοπελτές
προαιρετικά: 1 χούφτα μαύρες σταφίδες
Πλένουμε τα χόρτα, τα χοντροτρίβουμε και τα αλατοπιπερώνουμε. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο.
Ξεπαγώνουμε αποβραδίς το βακαλάο και τον αλατίζουμε ελαφρά.
Βάζουμε 2 κουταλιές λάδι σε φαρδειά κατσαρόλα και φτιάχνουμε μια στρώση με τα χόρτα.
Σκορπίζουμε από πάνω τα μισά κρεμμυδάκια και τον μισό άνηθο και βάζουμε από πάνω το βακαλάο.
Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε από πάνω τα υπόλοιπα κρεμμυδάκια, τον υπόλοιπο άνηθο και τις σταφίδες.
Διαλύουμε τον τοματοπελτέ σε μια κούπα ζεστό νερό και περιχύνουμε το φαγητό.
Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές λάδι και, μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, καπακώνουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα χόρτα και το ψάρι (περίπου 30΄).
Αν τα χόρτα έχουν βγάλει πολύ ζουμί, ξεκαπακώνουμε την κατσαρόλα, δυναμώνουμε το μάτι και βράζουμε μέχρι να εξατμιστεί το περιττό.
Σερβίρουμε με λεμόνι και λίγο λάδι.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου