Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Σαλάτα πολύχρωμη σε καρβελάκι …

… Μια θάλασσα μικρή. Τουλάχιστον έτσι την έβλεπα εγώ. Με το χοντρό κουρτινάκι να καλύπτει το τζάμι του αυτοκινήτου, μια κι η φωτοευαισθησία του λύκου δεν αστειεύεται ακόμη και το χειμώνα. Σήκωνα ελαφρά τη μια άκρη, σαν κινέζα παλλακίδα στο παλανκίνο της, για να δω τη θάλασσα.

 

WP_20170103_12_35_47_Raw__highres[1]

 


Καθόλου μικρή δεν ήταν. Η μεγάλη πράσινη -αιώνια, αέναη, απέραντη κι ακύμαντη. Χιλιόμετρο το χιλιόμετρο περνούσαμε δίπλα της κι έκλεβα απ’ τη δύναμή της. Ξανάβαψα τα μάτια μου γαλάζια, ξαναγέμισα το στήθος μου αέρα, ξανάνιωσα ζωντανή κι ελαφριά.
Μη μου χαλάς αυτή την εκδρομή μου, μη με γυρίζεις πίσω στα στενά.

  

WP_20170103_12_35_26_Pro[1]

 

 Κι ενώ συνήθως είμαι ο μέρμηγκας που δουλεύει, μαγειρεύει και τροφοδοτεί, αυτή τη φορά ήμουν ο τζίτζικας. Κάθισα αναπαυτικά και, παρότι δεν έφαγα, χάρηκα το φαγητό των άλλων. Ανατολίτικα πιάτα τους πρότεινα να πάρουν και το ένστικτό μου δε γελάστηκε. Χορταστικό το γιαουρτλού, εξαιρετικό και το χιουνκιάρ.

 

 WP_20170103_13_55_26_Raw

 WP_20170103_13_55_18_Raw

 

 Και μια σαλάτα δροσιστική, περίπου σαν κι αυτή που μας αρέσει να σερβίρουμε σε καρβελάκι …

 

 Σαλάτα πολύχρωμη σε καρβελάκι με μοτσαρέλα και αρωματικά κρουτόν

 


SAM_4962

 

υλικά:
μαρούλι, ρόκα ή ανάμεικτη σαλάτα
τοματίνια
παντζάρι βρασμένο
1 μπάλα μοτσαρέλα ή 1 κουπάκι μοτσαρελίνια
1 τρυφερό φρέσκο κρεμμυδάκι
πέστο βασιλικού
άνηθος ή μαϊντανός
σουσάμι, παπαρουνόσπορος

1 καρβελάκι ψωμί

 

 

Πλένουμε τα τοματίνια και τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος. Χοντροκόβουμε το μαρούλι και κόβουμε το παντζάρι σε κυβάκια. 

Με πριονωτό μαχαίρι κόβουμε το πάνω μέρος από το καρβελάκι, το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε μετά για καπάκι. Αφαιρούμε όλη την ψίχα από το εσωτερικό του ψωμιού και την κόβουμε σε μικρά κομμάτια για να φτιάξουμε τα κρουτόν. 

Τα ραντίζουμε με λάδι, σκορπίζουμε από πάνω τους 1 κουταλιά πέστο και ανακατεύουμε καλά. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 15΄περίπου, ανακατεύοντας μια φορά στα μισά του ψησίματος.

 

 

SAM_4945

  SAM_4946

 

 

Βάζουμε σε μπωλ την πράσινη σαλάτα της επιλογής μας και προσθέτουμε τα τοματίνια, το παντζάρι, το φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, άνηθο ή μαϊντανό και τη μοτσαρέλα κομμένη σε κυβάκια. 

Αλατίζουμε, ρίχνουμε λάδι και ξύδι και ανακατεύουμε καλά τη σαλάτα.

 

 

SAM_4947

  SAM_4951

  SAM_4952

 

 

Ρίχνουμε και τα αρωματικά κρουτόν και γεμίζουμε το καρβελάκι με τη σαλάτα, αφού το ραντίσουμε με λίγο ελαιόλαδο. Κλείνουμε με το καπάκι.

 

 

SAM_4954

  SAM_4956

 SAM_4957

 

 

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με σουσάμι και παπαρουνόσπορο.

 

 

SAM_4961

  

SAM_4960

  

SAM_4963

 

 



 

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου