… Οι θεοί που συχνά πικραίνονταν από τη συμπεριφορά των ανθρώπων, ξανάβρισκαν τη χαρά τους τρώγοντας μέλι, σύμφωνα με τους αφηγητές. Μόλις τα δάκρυα του Ρα έπεσαν στη γη, μεταμορφώθηκαν σε μέλισσες, σε αλχημιστές που είχαν αναλάβει να μετατρέπουν τη βλάστηση σε εδώδιμο χρυσό.
Christian Jacq- Ο δικαστής της Αιγύπτου
Κέικ με μέλι, καρύδια και δαμάσκηνα
υλικά:
200 γρ. κόκκινη φαρίνα
1/2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλ. κανέλλα
175 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
80 γρ. καστανή ζάχαρη
2 αυγά
5 κουταλιές μέλι
2 γινωμένες μπανάνες
100 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα
50 γρ. καρύδια
Για το γλάσσο:
3 κουταλιές μέλι
25 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
μια χούφτα καρύδια χοντροκομμένα
Ανακατεύουμε τη φαρίνα με το μπέικιν και την κανέλλα. Αν η μαργαρίνη δεν είναι σε θερμοκρασία δωματίου, τη μαλακώνουμε ελαφρά στα μικροκύματα. Περνάμε τα καρύδια για λίγο από τα μικροκύματα και τα χοντροκόβουμε με ψαλίδι ή στο multi. Κόβουμε και τα δαμάσκηνα σε μικρότερα κομμάτια.
Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά. Προσθέτουμε το μέλι και λίγο-λίγο το μείγμα της φαρίνας. Η ζύμη θα είναι λίγο σφιχτή αλλά θα αραιώσει μόλις βάλουμε τις μπανάνες.
Πατάμε με πηρούνι τις μπανάνες και τις προσθέτουμε συνεχίζοντας το χτύπημα. Μόλις η ζύμη γίνει λεία και ρευστή, κλείνουμε το μίξερ και ανακατεύουμε με σπάτουλα.
Ρίχνουμε τα καρύδια και τα δαμάσκηνα και ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα σιλικόνης.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ και αδειάζουμε το μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 140 βαθμούς Κελσίου και στη λειτουργία του αέρα για 1 ώρα περίπου. Μετά τα 50΄ ελέγχουμε και παρακολουθούμε το ψήσιμο.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 15΄ μέσα στη φόρμα του.
Ξεφορμάρουμε και βάζουμε το κέικ σε πιατέλα.
Για να φτιάξουμε το γλάσσο, βράζουμε το μέλι μαζί με το βούτυρο για 2΄-3΄ και προσθέτουμε τα καρύδια. Αφήνουμε το γλάσσο να κρυώσει ελαφρά και να πήξει και περιχύνουμε το κέικ.
Σερβίρουμε.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου