… Τα λεμόνια τραγουδάνε ακόμα. Άντεξαν Αριάδνες και Βίκτωρες, χιόνια και παγωνιές, πολικές θερμοκρασίες και σιβηρικούς χειμώνες και περιμένουν στα καφάσια τους όλους εκείνους που δε θαμπώνονται από τη σιλικονάτη γυαλάδα των αργεντίνικων - γυαλιά ηλίου χρειάζεσαι για να μη στραβωθείς από τη λάμψη τους.
Εγώ το ακούω το τραγούδι τους και ξεμυαλίζομαι. Σαν των σειρήνων είναι και δε θέλω ν’ αντισταθώ. Θέλω να τ’ αγοράσω όλα, μαζί με το καφάσι τους κι ας μην είναι στην πρώτη τους τη νειότη. Να με συντροφεύει το άρωμά τους όλο το μακρύ, ζεστό καλοκαίρι που ελπίζω να έρθει …
Μαρμελάδα λεμόνι
υλικά:
λεμόνια (εδώ 1.300 γρ.)
ζάχαρη (εδώ 1 κιλό)
Πλένουμε καλά τα λεμόνια, κόβουμε το κομμάτι γύρω από το κοτσάνι τους και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό που να τα σκεπάζει. Αν θέλουμε τα ξύνουμε πρώτα στον τρίφτη - αν και θεωρώ ότι έτσι χάνουν σε άρωμα και γεύση.
Βάζουμε τα λεμόνια να βράσουν για 20΄περίπου, ή μέχρι να τρυπιούνται με πηρούνι. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Με προσοχή και μέσα σε πιατέλα για να μαζεύουμε και το χυμό τους κόβουμε τα λεμόνια στη μέση. Βγάζουμε τα κουκούτσια και κόβουμε με το ψαλίδι της κουζίνας κάθε λεμόνι σε φετάκια και σε μικρότερες λωρίδες, όσο ψιλές θέλουμε.
Βάζουμε τα λεμόνια μαζί με το χυμό που έβγαλαν σε κατσαρόλα και ρίχνουμε ζάχαρη ίση με το βάρος τους ή και λιγότερη, ανάλογα με το πόσο ξυνή θέλουμε τη μαρμελάδα. Εδώ χρησιμοποιήσαμε 1 κιλό ζάχαρη για 1.300 γρ. λεμόνια, ζυγισμένα μετά το βράσιμο και το κόψιμο σε λωρίδες.
Αφήνουμε τα λεμόνια μέσα στη ζάχαρη για 3-4 ώρες ή, ακόμη καλύτερα, για όλο το βράδυ.
Την επόμενη μέρα βάζουμε τη μαρμελάδα να βράσει σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε ελαφρά με ξύλινη κουτάλα 2-3 φορές κατά τη διάρκεια του βρασίματος.
Χρειάζονται περίπου 30΄για να βράσει και να δέσει η μαρμελάδα. Ανάλογα με το πόσο ζουμερά ή όχι είναι τα λεμόνια, ενδέχεται να χρειαστεί η προσθήκη κάποιας ποσότητας υγρού.
Μπορούμε να ρίξουμε νερό, χυμό λεμονιού ή κάποιου άλλου εσπεριδοειδούς. Στη μαρμελάδα της συνταγής, δε χρησιμοποιήθηκε καθόλου επιπλέον υγρό.
Αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει ελαφρά μέχρι να αποστειρώσουμε τα βάζα που θα χρησιμοποιήσουμε.
Βγάζουμε τα καπάκια τους, που πρέπει να είναι μεταλλικά, και βάζουμε τα βάζα ανοιχτά στο φούρνο, σε θερμοκρασία 120 βαθμούς Κελσίου, για 15΄-20΄. Δίπλα σε κάθε βάζο βάζουμε το καπάκι του γυρισμένο ανάποδα.
Πιάνουμε με γάντι σιλικόνης ή πετσέτα κουζίνας κάθε βάζο, το γεμίζουμε με μαρμελάδα και κλείνουμε καλά το καπάκι. Αφήνουμε να κρυώσουν και βάζουμε όμορφες ετικέτες στα βάζα.
Δοκιμάζουμε τη μαρμελάδα σε ψωμί, σε φρυγανιές ή σε γιαούρτι. Τρώγεται ευχάριστα και σκέτη, σαν γλυκό του κουταλιού.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου