… Μια θάλασσα μικρή. Τουλάχιστον έτσι την έβλεπα εγώ. Με το χοντρό κουρτινάκι να καλύπτει το τζάμι του αυτοκινήτου, μια κι η φωτοευαισθησία του λύκου δεν αστειεύεται ακόμη και το χειμώνα. Σήκωνα ελαφρά τη μια άκρη, σαν κινέζα παλλακίδα στο παλανκίνο της, για να δω τη θάλασσα.
Καθόλου μικρή δεν ήταν. Η μεγάλη πράσινη -αιώνια, αέναη, απέραντη κι ακύμαντη. Χιλιόμετρο το χιλιόμετρο περνούσαμε δίπλα της κι έκλεβα απ’ τη δύναμή της. Ξανάβαψα τα μάτια μου γαλάζια, ξαναγέμισα το στήθος μου αέρα, ξανάνιωσα ζωντανή κι ελαφριά.
Μη μου χαλάς αυτή την εκδρομή μου, μη με γυρίζεις πίσω στα στενά.
Κι ενώ συνήθως είμαι ο μέρμηγκας που δουλεύει, μαγειρεύει και τροφοδοτεί, αυτή τη φορά ήμουν ο τζίτζικας. Κάθισα αναπαυτικά και, παρότι δεν έφαγα, χάρηκα το φαγητό των άλλων. Ανατολίτικα πιάτα τους πρότεινα να πάρουν και το ένστικτό μου δε γελάστηκε. Χορταστικό το γιαουρτλού, εξαιρετικό και το χιουνκιάρ.
Και μια σαλάτα δροσιστική, περίπου σαν κι αυτή που μας αρέσει να σερβίρουμε σε καρβελάκι …
Σαλάτα πολύχρωμη σε καρβελάκι με μοτσαρέλα και αρωματικά κρουτόν
υλικά:
μαρούλι, ρόκα ή ανάμεικτη σαλάτα
τοματίνια
παντζάρι βρασμένο
1 μπάλα μοτσαρέλα ή 1 κουπάκι μοτσαρελίνια
1 τρυφερό φρέσκο κρεμμυδάκι
πέστο βασιλικού
άνηθος ή μαϊντανός
σουσάμι, παπαρουνόσπορος
1 καρβελάκι ψωμί
Πλένουμε τα τοματίνια και τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος. Χοντροκόβουμε το μαρούλι και κόβουμε το παντζάρι σε κυβάκια.
Με πριονωτό μαχαίρι κόβουμε το πάνω μέρος από το καρβελάκι, το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε μετά για καπάκι. Αφαιρούμε όλη την ψίχα από το εσωτερικό του ψωμιού και την κόβουμε σε μικρά κομμάτια για να φτιάξουμε τα κρουτόν.
Τα ραντίζουμε με λάδι, σκορπίζουμε από πάνω τους 1 κουταλιά πέστο και ανακατεύουμε καλά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 15΄περίπου, ανακατεύοντας μια φορά στα μισά του ψησίματος.
Βάζουμε σε μπωλ την πράσινη σαλάτα της επιλογής μας και προσθέτουμε τα τοματίνια, το παντζάρι, το φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, άνηθο ή μαϊντανό και τη μοτσαρέλα κομμένη σε κυβάκια.
Αλατίζουμε, ρίχνουμε λάδι και ξύδι και ανακατεύουμε καλά τη σαλάτα.
Ρίχνουμε και τα αρωματικά κρουτόν και γεμίζουμε το καρβελάκι με τη σαλάτα, αφού το ραντίσουμε με λίγο ελαιόλαδο. Κλείνουμε με το καπάκι.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με σουσάμι και παπαρουνόσπορο.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου