Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Κέικ με καραμελωμένες μπανάνες και σοκολάτα …

… Πήρε ο κουτσός κατήφορο. Ήταν να μην πάρω φόρα, τώρα ποιος με πιάνει. Αφού όλες οι tarte Tatin που έφτιαξα, γλυκές τε και αλμυρές, είχαν τέτοια μεγαλειώδη επιτυχία, σκέφτηκα να απλώσω τα πλοκάμια μου κι αλλού. 
Γιατί να μην εφαρμόσω την τεχνική τους και σε κέικ; Το έκανα παλιότερα
με ανανά, και κυδώνι αλλά τώρα θα το δοκιμάσω με μπανάνες και σοκολάτα.
Τατάάν, Τατάαν …

 

Κέικ με καραμελωμένες μπανάνες και σοκολάτα

 

SAM_4460

 

υλικά:

Για την καραμέλα:
57 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας μέλι
3 μπανάνες, κομμένες σε ροδέλες

Για το κέικ:
57 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
2 αυγά
2 βανίλιες
1/2 κουτ. γλ. κανέλλα
1 πρέζα αλάτι
2 μπανάνες πολτοποιημένες
1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κούπα άπαχο γιαούρτι
κουβερτούρα σε σταγόνες

 

 

 

Βάζουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο, την καστανή ζάχαρη και το μέλι και τα σιγοβράζουμε για 3΄-4΄.

 

 

SAM_4432

 SAM_4434

 

 

Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψάκι με διάμετρο 24 εκ.

 

 

SAM_4437

 SAM_4438

 

 

Αραδιάζουμε πάνω από την καραμέλα τις ροδέλες της μπανάνας πριν κρυώσει η καραμέλα.

 

 

SAM_4439

 SAM_4442

 SAM_4441

 

 

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τα δύο είδη ζάχαρης και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά. Ρίχνουμε τη βανίλια, την κανέλλα, το αλάτι και τις πολτοποιημένες μπανάνες και συνεχίζουμε το χτύπημα.

 

 

SAM_4428

 SAM_4430

 SAM_4431

 SAM_4436

 

 

Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το γιαούρτι και τις σταγόνες κουβερτούρας και χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά.

 

 

SAM_4445

SAM_4447

 

 

Αδειάζουμε τη ζύμη του κέικ πάνω από τις ροδέλες μπανάνας και κουνάμε το ταψάκι για να γίνει ομοιόμορφη η επιφάνεια του γλυκού.

 

 

SAM_4448

 SAM_4449

 SAM_4450

 

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 40΄. Ελέγχουμε το ψήσιμο βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ και ελέγχοντας αν βγαίνει στεγνή.

 

 

SAM_4451

 SAM_4453

 

 

Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το κέικ να σταθεί μόνο για 2΄-3΄ και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα, πριν προλάβει να κρυώσει ξανά η καραμέλα και να στερεοποιηθεί.

 

 

SAM_4454

 SAM_4455

 SAM_4456

 

 

Σερβίρουμε το κέικ, προαιρετικά με σιρόπι σοκολάτας.

 

 

IMG_7475

  

SAM_4458

  

IMG_7477

  

IMG_7472

   

SAM_4459

 

 IMG_7476





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου