… Να σηκωθούμε επιτέλους από τον καναπέ. Αυτό δε λένε όλοι; Να σηκωθούμε από τον καναπέ. Μόνο που παραμένει άδηλον το αν θα σηκωθούμε από τον καναπέ για να καθίσουμε στην πολυθρόνα ή για να βγούμε στους δρόμους.
Εγώ, πάντως, για το σολωμό ήθελα να πω. Τον καπνιστό, συγκεκριμένα. Ήρθε η ώρα να σηκωθεί επιτέλους από τον καναπέ. Για την ακρίβεια από τα κάθε είδους καναπεδάκια, σουδάκια, μπλίνις, κρακεράκια, μπουκίτσες και μπρουσκέτες όπου τον καθίζουν κάθε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά σεφ, μπουφετζήδες, ξενοδόχοι και νοικοκυρές.
Φτάνει πια. Ο δικός μου σολωμός θα σηκωθεί από τον καναπέ. Και θα στρογγυλοκαθίσει σε μια εντυπωσιακή γιορτινή τάρτα …
Τάρτα με μπρόκολο και καπνιστό σολωμό
υλικά:
Για τη ζύμη:
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
160 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
1 κροκάδι
50 ml γάλα
2 πρέζες αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
ή ένα έτοιμο φύλλο ζύμης για τάρτα
Για τη γέμιση:
1 μέτριο μπρόκολο (περίπου 500 γρ. χωρίς το κοτσάνι)
150 γρ. ανθότυρο
100 γρ. τυρί cottage
100 γρ. ημίσκληρο τυρί με χαμηλά λιπαρά
2 αυγά
150 γρ. καπνιστό σολομός
αλάτι, πιπέρι
Για να φτιάξουμε τη ζύμη κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε τη μαργαρίνη, αφού την αφήσουμε να μαλακώσει, το κροκάδι, το γάλα, το αλάτι και τη ζάχαρη. Δουλεύουμε το μείγμα με τις άκρες των δαχτύλων μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη φαγητού και την αφήνουμε 1 ώρα στο ψυγείο και 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
Επειδή δεν περίσσευαν 2 ώρες, έκοψα δρόμο με ένα φύλλο έτοιμης ζύμης για τάρτα. Μιλημένα-ξηγημένα.
Κόβουμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου και τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά (περίπου 15΄). Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, κρατάμε 3-4 μπουκετάκια στην άκρη και πατάμε τα υπόλοιπα με πηρούνι.
Απλώνουμε τη ζύμη σε ταρτιέρα και την καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί και φασόλια ή ρεβύθια για να μη φουσκώσει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 10΄. Αφαιρούμε το χαρτί και τα φασόλια και την ψήνουμε για άλλα 10΄. Αν η ζύμη φουσκώσει, την τρυπάμε πολλές φορές με πηρούνι.
Χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε τον πουρέ του μπρόκολου, τα τυριά, τον καπνιστό σολωμό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά τη γέμιση.
Αδειάζουμε τη γέμιση στη μισοψημμένη βάση και στρώνουμε την επιφάνειά της με πηρούνι.
Σκορπίζουμε από πάνω τα μπουκετάκια του μπρόκολου που κρατήσαμε, βουλιάζοντάς τα ελαφρά μέσα στη γέμιση.
Ψήνουμε την τάρτα για άλλα 20΄-25΄. Αν η ζύμη στα πλαϊνά τοιχώματα πάρει να σκουραίνει πολύ, την καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για να την προφυλάξουμε μέχρι να ψηθεί η γέμιση.
Ξεφουρνίζουμε, ξεφορμάρουμε και αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει ελαφρά πάνω σε σχάρα.
Σερβίρουμε ομορφαίνοντας το γιορτινό μπουφέ.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου