… Ήμουν μικρούλα κι άπραγη στον κυβερνοχώρο όταν πρωτανέβασα τα μελομακάρονά μου το μακρινό 2010. Τώρα λοιπόν, που είμαι μεγάλη κι άπραγη, λέω να τα ξανανεβάσω. Λίγο πιο αναλυτικά, λίγο πιο παραστατικά και λίγο πιο φωτογραφικά.
Η συνταγή είναι η ίδια, αυτή που κάνω ανελλιπώς αρκετές φορές το χρόνο. Και είναι αφράτη και μοιραία …
Μελομακάρονα
υλικά:
1170 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. ζάχαρη άχνη
380 γρ. χυμός πορτοκαλιού
525 γρ. ηλιέλαιο
45 γρ. φυτίνη (ή μαργαρίνη) λυωμένη
3 γρ. σόδα, 4 γρ. αμμωνία
κανέλα, γαρύφαλλο
ξύσμα πορτοκαλιού
Για το σιρόπι:
1 κιλό νερό
1400 γρ. ζάχαρη
1 κουταλιά μέλι
1 πορτοκάλι
κανελόξυλο
Ξεκινάμε φτιάχνοντας το σιρόπι. Βράζουμε για 4΄-5΄ τη ζάχαρη με το νερό, στο οποίο έχουμε προσθέσει το μέλι, το πορτοκάλι –μαζί με τη φλούδα του και κομμένο στη μέση- και ένα κανελλόξυλο.
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Κατά τη διάρκεια του μελώματος, ίσως χρειαστεί να το ζεστάνουμε ελαφρά ξανά.
Ρίχνουμε στο ηλιέλαιο το ξύσμα, τη φυτίνη, την άχνη, την αμμωνία, τη σόδα και τα κανελογαρύφαλλα και ανακατεύουμε καλά με το χέρι.
Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε ξανά. Αν αφρίσει το μείγμα δεν ανησυχούμε, οφείλεται στην αντίδραση των οξέων του πορτοκαλιού με τη σόδα και την αμμωνία.
Ρίχνουμε όλο μαζί το αλεύρι. Ξεκινώντας από το κέντρο, κάνουμε κυκλικές κινήσεις με το χέρι βοηθώντας το αλεύρι να ενσωματωθεί σταδιακά στο μείγμα.
Ανακατεύουμε απαλά, χωρίς να ζυμώνουμε, μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι. Και δεν ζυμώνουμε, για να μη βγει ξανά το λάδι του μείγματος στην επιφάνεια.
Κόβουμε μικρά κοματάκια ζύμη και τα πλάθουμε ανάμεσα στις παλάμες μας. Αν θέλουμε πιέζουμε ελαφρώς τις άκρες τους σχηματίζοντας μυτούλες και δημιουργούμε σχέδια στην επιφάνειά τους με πηρούνι.
Αραδιάζουμε τα μελομακάρονα στα ταψιά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 20΄περίπου. Αν θέλουμε να ψήσουμε 2 ταψιά μαζί, χρησιμοποιούμε τη λειτουργία του αέρα προσαρμόζοντας ανάλογα το χρόνο του ψησίματος.
Ρίχνουμε τα μελομακάρονα στο σιρόπι και τα αφήνουμε να τραβήξουν σιρόπι για 3΄-5΄. Τα γυρίζουμε με πηρούνι από την άλλη πλευρά και τα αφήνουμε για άλλα 3΄-5΄.
Βγάζουμε τα μελομακάρονα σε πιατέλα, τα περιχύνουμε με μέλι και τα πασπαλίζουμε με καρύδια, ανακατεμένα με λίγη ζάχαρη, κανέλλα και γαρύφαλλο.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου