… Πήρε ο κουτσός κατήφορο. Ήταν να μην πάρω φόρα, τώρα ποιος με πιάνει. Αφού όλες οι tarte Tatin που έφτιαξα, γλυκές τε και αλμυρές, είχαν τέτοια μεγαλειώδη επιτυχία, σκέφτηκα να απλώσω τα πλοκάμια μου κι αλλού.
Γιατί να μην εφαρμόσω την τεχνική τους και σε κέικ; Το έκανα παλιότερα με ανανά, και κυδώνι αλλά τώρα θα το δοκιμάσω με μπανάνες και σοκολάτα.
Τατάάν, Τατάαν …
Κέικ με καραμελωμένες μπανάνες και σοκολάτα
υλικά:
Για την καραμέλα:
57 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας μέλι
3 μπανάνες, κομμένες σε ροδέλες
Για το κέικ:
57 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
2 αυγά
2 βανίλιες
1/2 κουτ. γλ. κανέλλα
1 πρέζα αλάτι
2 μπανάνες πολτοποιημένες
1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κούπα άπαχο γιαούρτι
κουβερτούρα σε σταγόνες
Βάζουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο, την καστανή ζάχαρη και το μέλι και τα σιγοβράζουμε για 3΄-4΄.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψάκι με διάμετρο 24 εκ.
Αραδιάζουμε πάνω από την καραμέλα τις ροδέλες της μπανάνας πριν κρυώσει η καραμέλα.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τα δύο είδη ζάχαρης και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά. Ρίχνουμε τη βανίλια, την κανέλλα, το αλάτι και τις πολτοποιημένες μπανάνες και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το γιαούρτι και τις σταγόνες κουβερτούρας και χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά.
Αδειάζουμε τη ζύμη του κέικ πάνω από τις ροδέλες μπανάνας και κουνάμε το ταψάκι για να γίνει ομοιόμορφη η επιφάνεια του γλυκού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 40΄. Ελέγχουμε το ψήσιμο βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ και ελέγχοντας αν βγαίνει στεγνή.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το κέικ να σταθεί μόνο για 2΄-3΄ και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα, πριν προλάβει να κρυώσει ξανά η καραμέλα και να στερεοποιηθεί.
Σερβίρουμε το κέικ, προαιρετικά με σιρόπι σοκολάτας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου