… Twas the night before Christmas
when all through the house
not a creature was stirring, not even a mouse.
Εκτός από εμένα που μες την κουζίνα
το γεύμα θα ετοιμάσω, σαφώς πριν πεινάσω.
Γιατί στην περίπτωση του στιφάδου, και δή του αγριογούρουνου, προετοιμάζεσαι δυο μέρες πριν μαγειρέψεις. Να μαριναριστεί, να μαλακώσει, να γεμίσει μυρωδικά κι αρώματα κι ύστερα να σιγομαγειρευτεί, να λυώσει και να μελώσει …
Αγριογούρουνο στιφάδο
υλικά:
1,5 κιλό αγριογούρουνο
2 κιλά κρεμμυδάκια στιφάδου
1 μεγάλο κρεμμύδι
1-2 κουταλιές τοματοπελτές
Για το μαρινάρισμα:
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
3 κουταλιές ξύδι
1-2 σκελίδες σκόρδο
2 καρότα
2 δαφνόφυλλα
πιπέρι σε κόκκους
μπαχάρι σε κόκκους
θυμάρι
Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε ροδέλες. Κόβουμε το σκόρδο στη μέση. Τα βάζουμε σε κατσαρολάκι μαζί με το κρασί, το ξύδι, τα δαφνόφυλλα, το θυμάρι και τα μπαχαρικά. Μόλις πάρουν 2-3 βράσεις αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη μαρινάτα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Ρίχνουμε τη μαρινάτα στο κρέας, το σκεπάζουμε με μεμβράνη φαγητού και το αφήνουμε στο ψυγείο για 12-24 ώρες, γυρίζοντάς το τακτικά.
Καθαρίζουμε με υπομονή και στωικότητα τα κρεμμύδια φροντίζοντας να μην κόψουμε πολύ το κάτω μέρος τους για να μη διαλυθούν στο μαγείρεμα.
Για να το μαγειρέψουμε, βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάτα και το αλατοπιπερώνουμε. Το σωτάρουμε σε 3 κουταλιές λάδι μέχρι να αλλάξει χρώμα απ’ όλες τις πλευρές.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τα σωτάρουμε μαζί.
Στραγγίζουμε τη μαρινάτα, κρατάμε το υγρό της, τα μπαχάρια και τα δαφνόφυλλα και πετάμε τα υπόλοιπα. Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το κρέας και τα αφήνουμε να βράσουν για 5΄-10΄.
Ρίχνουμε τον πελτέ και 1 ποτήρι ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και, όταν πάρουν 2-3 βράσεις, τα αδειάζουμε όλα μαζί στη γάστρα.
Ζεσταίνουμε στην ίδια κατσαρόλα 2-3 κουταλιές λάδι και σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια απ’ όλες τις πλευρές.
Ρίχνουμε και τα κρεμμυδάκια στη γάστρα και, αν χρειάζεται, συμπληρώνουμε ζεστό νερό και λίγο αλατοπίπερο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς Κελσίου, για 2-3 ώρες προσέχοντας να υπάρχει πάντα υγρό στη γάστρα και γυρίζοντας 1-2 φορές το κρέας.
Η διάρκεια του ψησίματος εξαρτάται τόσο από το φούρνο όσο και από το κρέας. Αν έχουμε άνεση χρόνου, μπορούμε να χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία στους 150-160 βαθμούς Κελσίου και να αφήσουμε το στιφάδο να σιγομαγειρευτεί μέχρι να λυώσει το κρέας.
Σερβίρουμε, τσουγκρίζουμε κι ευχόμαστε.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου