… Εκείνοι φάγανε. Φάγαν απ’ τους τοίχους, φάγαν απ’ τους σωλήνες, φάγαν απ’ τα κεραμίδια, φάγαν απ’ τα κουφώματα, φάγαν απ’ τα τσιμέντα, φάγαν απ’ τα πατώματα, φάγανε, φάγανε, φάγανε …
Εμείς κόψαμε. Κόψαμε απ’ τη θέρμανση, κόψαμε απ’ την ένδυση, κόψαμε απ’ την υπόδυση, κόψαμε απ’ την ύδρευση, κόψαμε απ’ την περίθαλψη, κόψαμε, κόψαμε, κόψαμε …
΄Όλα με το ζόρι και αναγκαστικά. Το μόνο που μου έμεινε να κόβω ευχαρίστως είναι οι σούπες και τα φρικασέ. Με αυγολέμονο.
Και τα γκρατέν. Με γιαουρτόκομμα.
Δεν ξέρεις το γιαουρτόκομμα; Την ελληνικότατη επικάλυψη των φαγητών που μπορεί ωραιότατα να αντικαταστήσει τις διάφορες μπεσαμέλ;
Κακώς, κάκιον, κάκιστα. Φέρε τον έλεγχο να σου βάλω μηδέν και το Σεπτέμβριο με τον κηδεμόνα σου …
Μπρόκολο γκρατέν με γιαουρτόκομμα
υλικά:
1 κιλό μπρόκολο
2-3 τρυφερά πράσα
λίγο λευκό κρασί
3 ντομάτες
γραβιέρα και ημίσκληρο τυρί
Για το γιαουρτόκομμμα:
600 γρ. στραγγιστό γιαούρτι με 2% λιπαρά
2 μεγάλα αυγά
αλάτι, πιπέρι, τριμμένη γραβιέρα
προαιρετικά: μοσχοκάρυδο
Κόβουμε το μπρόκολο σε μικρά μπουκετάκια, το πλένουμε καλά και το βράζουμε στον ατμομάγειρα ή σε κατσαρολάκι με νερό μέχρι να μαλακώσει, προσέχοντας να μην παραβράσει.
Ταυτόχρονα κόβουμε το πράσο σε μικρές ροδέλες και το σωτάρουμε με 1 κουταλιά μαργαρίνη ή λάδι σε αντικολλητικό τηγανάκι.
Σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε 2-3 κουταλιές νερό κι σιγοβράζουμε για 10΄-15΄, μέχρι να μαλακώσει το πράσο.
Βάζουμε το μπρόκολο σε λαδωμένο ή βουτυρωμένο πυρέξ και σκορπίζουμε από πάνω το πράσο.
Ρίχνουμε τις ντομάτες σε κυβάκια, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τα τριμμένα τυριά.
Για το γιαουρτόκομμα χτυπάμε με πηρούνι τα αυγά με το στραγγιστό γιαούρτι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ρίχνουμε αλατοπίπερο και λίγο μοσχοκάρυδο.
Αδειάζουμε την κρέμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα στην επιφάνεια του φαγητού.
Ρίχνουμε από πάνω τριμμένο τυρί κατά βούλησιν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 35΄ περίπου.
Προς το τέλος του ψησίματος χρησιμοποιούμε το γκριλ για να ροδίσει και να τραγανίσει η επιφάνεια του φαγητού.
Κόψαμε, κόψαμε, κόψαμε...ευτυχώς το φαγητό δεν το κόψαμε ακόμα! Πολύ καλή εναλλακτική της μπεσαμέλ. Θα την δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροτιμώ να κόψω το χέρι μου (το αριστερό, γιατί το δεξί το χρειάζομαι στην κουζίνα!), παρά να κόψω το μαγείρεμα. Το τσουκάλι θα μπαίνει στη φωτιά, ακόμη και με νεροζούμι ...
ΑπάντησηΔιαγραφή