… Σφύριξα, ή μάλλον ούρλιαξα, τη λήξη της εφετινής κολοκυθοεβδομάδας κι έπεσα κατάκοπη στη γραμμή του τερματισμού. Μεγάλη η επιτυχία του πάρτυ, εντυπωσιακές κι οι στολές, με τον Τρελλό Καπελλά να διεκδικεί επάξια θέση σε θεατρικό βεστιάριο και τα κέρατα της Maleficent κόρης μου να σκίζουν τους αιθέρες.
Αλλά και με τα τρομακτικά φαγητά να μένουν για μια ακόμη χρονιά αφάγωτα από τα παλληκάρια της φακής που καλέσαμε και φέτος.
Γέμισε το μάτι και το σπίτι μου κολοκύθες, τα βλέπω όλα πορτοκαλιά και στρουμπουλά και το μόνο που δεν τις έκανα φέτος ήταν γλυκό του κουταλιού.
Δεν αξιώθηκα να πάω σε μακεδονίτικες λαϊκές, εκεί που πουλάνε την άσπρη κολοκύθα βγαλμένη με την αρίδα σε κατσαρά μπουκλάκια, ασβεστωμένη
κι έτοιμη για βράσιμο …
… κι ούτε βρήκα εδώ άσπρη κολοκύθα για γλυκό, που είναι και πιο σκληρή. ΄Έτσι βολεύτηκα με την πορτοκαλί - όχι τη στρογγυλή αλλά τη μακρόστενη, την και ταμπουρά επονομαζόμενη, κι έφτιαξα ένα …
Κολοκύθι γλυκό του κουταλιού
υλικά:
1 κιλό κολοκύθα (καθαρό βάρος)
800 γρ. ζάχαρη
1-1,5 ποτήρι νερό
1 κλαράκι αρμπαρόριζα
χυμός λεμονιού, παγάκια
Πλένουμε την κολοκύθα και την κόβουμε στη μέση κατά μήκος.
Μετά τη χωρίζουμε σε μικρότερες φέτες και αφαιρούμε τους σπόρους και τις ίνες.
Την ξεφλουδίζουμε και είτε την κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια, είτε την κόβουμε σε μπαστουνάκια.
Βάζουμε τα κομμάτια σε μεγάλη λεκάνη και ρίχνουμε το χυμό από 3-4 λεμόνια και μπόλικα παγάκια.
Τα καλύπτουμε με νερό, βάζουμε από πάνω ένα πιάτο για να κρατάει την κολοκύθα μέσα στο νερό και αφήνουμε τη λεκάνη στο ψυγείο όλη τη νύχτα.
Αυτό το κάνουμε για να διατηρηθεί η κολοκύθα όσο γίνεται πιο τραγανή, χωρίς τη χρήση ασβέστη.
Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη να βράσει μαζί με το κλωνί της αρμπαρόριζας και ρίχνουμε την κολοκύθα στραγγισμένη.
Βράζουμε το γλυκό για 15΄-20΄ ρίχνοντας λίγο πριν το βγάλουμε από τη φωτιά το χυμό από 1 λεμόνι.
Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί όλη τη νύχτα, ώστε να βγάλει όσα υγρά έχει κρατήσει.
Την επόμενη μέρα αν χρειαστεί, το βάζουμε να πάρει 2-3 βράσεις ακόμη.
Μοιράζουμε το γλυκό ζεστό σε αποστειρωμένα βάζα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου