Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Σκέτο από γκιουβέτσι …

… Γιατί αυτή η πρόγκα, κύριε Πητ; Τι είμαι εγώ δηλαδή, κάνα σκέτο από γκιουβέτσι; αγανάκτησε ο Θα σε κάνω βασίλισσα κύριος Μπεϊζάνης.
Γιατί αυτή η πρόγκα, κύριε Μπεϊζάνη, στο σκέτο από γκιουβέτσι; αγανάκτησα κι εγώ με τη σειρά μου. 
Να φας σκέτο από γκιουβέτσι απ’ τα χεράκια μου και να ξεχάσεις ότι υπάρχει και γκιουβέτσι με κρέας …



Σκέτο από γκιουβέτσι


ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ


υλικά:
300 γρ. κριθαράκι (προτιμώ χοντρό)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κονσέρβα αποφλοιωμένα ντοματάκια (ολόκληρα)
3-4 λιαστές ντομάτες (σε λάδι)
ζεστό νερό ή ζωμός
γραβιέρα ή άλλο σκληρό τυρί

προαιρετικά: λίγο άσπρο κρασί






Αχνίζουμε το κρεμμύδι σε νερό μέχρι να μαλακώσει.

 Ρίχνουμε 3 κουταλιές λάδι (για περισσότερο άρωμα χρησιμοποιούμε μια κουταλιά από το λάδι στο οποίο διατηρούνται οι λιαστές ντομάτες)  και σωτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για 5΄.

Προσθέτουμε τα ντοματάκια μαζί με το ντοματοχυμό της κονσέρβας.



ΑΧΝΙΣΜΑ
  ΝΤΟΜΑΤΑΚΙΑ ΚΟΝΤΙΝΟ



Ρίχνουμε και τις λιαστές ντομάτες, συμπληρώνουμε ζωμό ή ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε τη σάλτσα για άλλα 5΄. 

Την αδειάζουμε σε ταψί.



ΣΑΛΤΣΑ ΣΤΟ ΤΑΨΙ



Στο ίδιο κατσαρολάκι σωτάρουμε το κριθαράκι σε 1 κουταλιά λάδι, να γυαλίσει. 

Ρίχνουμε λίγο άσπρο κρασί και ανακατεύουμε να εξατμιστεί το κρασί και να υγρανθεί το κριθαράκι. 

Αδειάζουμε το κριθαράκι στο ταψί με τη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά.



ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ
  ΣΩΤΑΡΙΣΜΑΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180-190 βαθμούς κελσίου, για 20΄ περίπου.

Ανακατεύουμε 2-3 φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος και προσθέτουμε, αν χρειαστεί, ζεστό νερό ή ζωμό.

Ξεφουρνίζουμε προσεκτικά, πασπαλίζουμε με μπόλικο τυρί και ξαναφουρνίζουμε μέχρι να λυώσει το τυρί και να αποκτήσει το γκιουβέτσι μια λαχταριστή κρούστα.



ΜΕ ΤΥΡΙ
 
ΚΟΝΤΙΝΟ



Φροντίζουμε το φαγητό να έχει μπόλικο υγρό όταν το ξεφουρνίσουμε. Ο μόνος τρόπος να παραμείνει το γκιουβέτσι ζουμερό και σπυρωτό είναι να μη φοβηθούμε να το αφήσουμε με άφθονο ζουμί, που θα απορροφήσει το κριθαράκι καθώς κρυώνει.
 Την επόμενη μέρα ζεσταίνοντάς το μπορούμε να το ξαναζωντανέψουμε προσθέτοντας λίγο ζεστό νερό.



ΜΕΡΙΣ

ΖΟΥΜΕΡΟ










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου