Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Τάρτα με πατάτες και σπαράγγια …

… Η θεια-Νεβμπέρ είχε μεγάλες οικονομικές στενοχώριες. Μα και πάλι στόλιζε τη σαλάτα της με άνιθο και μαϊντανό. Πρόσθετε ακόμη ελιές, ρίγανη, λογής άλλα χόρτα και λάδι. Στο ψωμί έβαζε αλάτι και πιπέρι. ΄Όλα αυτά δίνανε την εντύπωση πλουσιόσπιτου.
                                                   Αζίζ Νεσίν – «΄Έτσι ήρθαν τα πράγματα μα έτσι δε θα πάνε»

΄Ή όπως έλεγε κι η Βέτα με παράπονο για το σπαγκοραμμένο τσίριο-Μανώλης ' φτωχός φτωχός, αλλά κουβαρντάς φτωχός'. Και το πιο απλό, το πιο λιτό πιάτο, με μια κίνηση μπορεί να γίνει εντυπωσιακό. Πάρε για παράδειγμα αυτή την τάρτα. Στην πραγματικότητα έχει μόνο φύλλα κρούστας κι έναν κυριλέ πουρέ πατάτας. Με μια χούφτα σπαράγγια επάνω όμως γίνεται φαγητό πολυτελείας. Κι ένας μικρός πίνακας ζωγραφικής …



Τάρτα με πατάτες και σπαράγγια


ΨΗΜΜΕΝΗ ΑΝΩΘΕΝ 


υλικά:
500 γρ. πατάτες
1 ματσάκι σπαράγγια
2 αυγά
γάλα ή κρέμα γάλακτος
τριμμένο ημίσκληρο τυρί
τριμμένο σκληρό τυρί
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

500 γρ. φύλλο κρούστας





Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τις βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό για 15΄  περίπου. 

Τις στραγγίζουμε, τις πατάμε με το πρες πουρέ και προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά.

 Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε τα αυγά και όσο γάλα ή κρέμα γάλακτος χρειάζεται για να γίνει ο πουρές λείος και αφράτος. 

Αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με το μοσχοκάρυδο.



ΠΟΥΡΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙ
ΚΑΙ ΑΥΓΑΕΤΟΙΜΟΣ ΠΟΥΡΕΣ



Λαδώνουμε ένα παραλληλόγραμμο σκεύος και απλώνουμε τα φύλλα κρούστας, λαδώνοντας το καθένα πριν το στρώσουμε.

Καλύπτουμε με το φύλλο και τα πλαϊνά του σκεύους. 

Αδειάζουμε τον πουρέ πάνω στα φύλλα και τον στρώνουμε με κουτάλι.



ΦΥΛΛΑ
ΜΕ ΠΟΥΡΕ
ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ 



Ζεματίζουμε τα σπαράγγια σε αλατισμένο νερό για 4΄ και τα στραγγίζουμε, κρατώντας το ζουμί τους. 

Τα αραδιάζουμε πάνω στις πατάτες και τα λαδώνουμε με πινέλο. 


 

ΜΑΖΙΛΑΔΩΜΑ

 

Γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα και τις ραντίζουμε με λίγο λάδι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180-190 βαθμούς κελσίου, για 25΄-30΄.

Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει για 10΄  και σερβίρουμε.



ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ

ΨΗΣΙΜΟ
 
ΚΟΝΤΙΝΟ




* Με το ζουμί των σπαραγγιών μπορούμε να κάνουμε ένα εντυπωσιακό κολπάκι:
Στύβουμε μισό λεμόνι μέσα στο ζουμί και το παρακολουθούμε να αλλάζει χρώμα μπροστά στα άδολα παιδικά μάτια μας και από πράσινο να γίνεται σκούρο ροζ …



ΠΡΑΣΙΝΟ ΖΟΥΜΙ
ΜΕ ΛΕΜΟΝΙΡΟΖ











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου