… Γιατί αυτή η πρόγκα, κύριε Πητ; Τι είμαι εγώ δηλαδή, κάνα σκέτο από γκιουβέτσι; αγανάκτησε ο Θα σε κάνω βασίλισσα κύριος Μπεϊζάνης.
Γιατί αυτή η πρόγκα, κύριε Μπεϊζάνη, στο σκέτο από γκιουβέτσι; αγανάκτησα κι εγώ με τη σειρά μου.
Να φας σκέτο από γκιουβέτσι απ’ τα χεράκια μου και να ξεχάσεις ότι υπάρχει και γκιουβέτσι με κρέας …
Σκέτο από γκιουβέτσι
υλικά:
300 γρ. κριθαράκι (προτιμώ χοντρό)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κονσέρβα αποφλοιωμένα ντοματάκια (ολόκληρα)
3-4 λιαστές ντομάτες (σε λάδι)
ζεστό νερό ή ζωμός
γραβιέρα ή άλλο σκληρό τυρί
προαιρετικά: λίγο άσπρο κρασί
Αχνίζουμε το κρεμμύδι σε νερό μέχρι να μαλακώσει.
Ρίχνουμε 3 κουταλιές λάδι (για περισσότερο άρωμα χρησιμοποιούμε μια κουταλιά από το λάδι στο οποίο διατηρούνται οι λιαστές ντομάτες) και σωτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για 5΄.
Προσθέτουμε τα ντοματάκια μαζί με το ντοματοχυμό της κονσέρβας.
Ρίχνουμε και τις λιαστές ντομάτες, συμπληρώνουμε ζωμό ή ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε τη σάλτσα για άλλα 5΄.
Την αδειάζουμε σε ταψί.
Στο ίδιο κατσαρολάκι σωτάρουμε το κριθαράκι σε 1 κουταλιά λάδι, να γυαλίσει.
Ρίχνουμε λίγο άσπρο κρασί και ανακατεύουμε να εξατμιστεί το κρασί και να υγρανθεί το κριθαράκι.
Αδειάζουμε το κριθαράκι στο ταψί με τη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180-190 βαθμούς κελσίου, για 20΄ περίπου.
Ανακατεύουμε 2-3 φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος και προσθέτουμε, αν χρειαστεί, ζεστό νερό ή ζωμό.
Ξεφουρνίζουμε προσεκτικά, πασπαλίζουμε με μπόλικο τυρί και ξαναφουρνίζουμε μέχρι να λυώσει το τυρί και να αποκτήσει το γκιουβέτσι μια λαχταριστή κρούστα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου